AKTUELNO

U mnogim zdravstvenim ustanovama u Srbiji građani prilikom dolaska na pregled, usled epidemije gripa, dobijaju zaštitne hirurške maske koje nose za vreme boravka u bolnici, odnosno domu zdravlja.

Takav je slučaj u na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gde su i posete, preventivno zabranjene. Hirurške maske su samo jedan od načina da se zaštitimo od virusa, a lekari su saglasni da je to dobar vid prevencije.

Naučne studije pokazuju da nije potrebno da neko kašlje ili kija da bi se grip preneo sa jedne osobe na drugu, već je dovoljno samo disanje u blizini zaražene osobe.

Foto: Pink.rs

Prema rečima lakara, virus gripa putuje kroz molekule vazduha, stoga maska može da spreči njegov dolazak do zdrave osobe. Kako navode lekari, najbolje su maske za jednokratnu upotrebu.

Treba imati u vidu da maska nije 100 odsto efikasna i nije zamena za druge mere predostrožnosti.

Pranje ruku i prekrivanje nosa i usta usled kijanja i kašljenja Lekari dodaju da hiruška maska može da pomogne u sprečavanju širenja virusa, jer pruža mehaničku zaštitu. Hrirurške maske se mogu nabaviti u apotekama.

Foto: Pink.rs

Nošenje maske preporučuje se pacijentima koji su izloženi većem riziku od bolesti, kao što su deca, stariji i osobe sa slabim imunim sistemom. Upotreba se savetuje kao zaštita od virusa kada se nađete u javnosti gde ima dosta ljudi oko vas, dok se onima koji su bolesni savetuje da je nose non stop kako ne bi zarazili druge.

#Grip

#Maska za lice

'