AKTUELNO

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović izjavila je da kvalitetna istraga i adekvatne sankcije mogu dovesti do smanjenja krivičnog dela, kao i da cilj kazni treba da bude resocijalizacija.

- Nijedan kriminalac kada krene da izvrši krivično delo se ne boji kazne, on se boji da će biti otkriven. Blagovremeneo otkrivanje krivičnog dela, kvalitetna istraga, blagovremene i adekvatne sankcije mogu da dovedu do smanjenja kriminaliteta – ocenila je Dobričanin Nikodinović za Novo jutro TV Pink.

Ona dodaje da se pooštrvanjem kazni neće mnogo smanjiti broj krivičnih dela.

Foto: TvPink Printscreen

- Moramo da shvatimo da kazna nije odmazda, već da cilj kazni mora da bude resocijalizacija. Potrebno je da kazni cilj bude da čoveka vrati na pravi put – navela je Dobričanin Nikodinović.

Kako kaže, u Srbiji je kazna od 30 do 40 godina uvedena skoro i mi još ne možemo da vidimo efekte te kazne.

Neuropsihijatar prof. dr Jovan Marić rekao je da svi ljudi nisu kriminalci jer postoje kočnice, među kojima je “unutrašnji policajac”.

Foto: TvPink Printscreen

- Stroge kazne negde, nekim osobama će biti kočnice. Šta je ono što koči da se ne čini krivično delo? Unutrašnji policajac i spoljašnji policajac. Spoljašnji je to da ne bude otkriven, a unutrašnji je osećaj krivice, super ego, neki strah od kazne i tako dalje – ocenio je Marić.

Kako dodaje, još uvek ne postoje merni instrumenti psihologije i psihijatrije koji mogu da kažu ko je potencijalni ubica i ko je kakav.

Prof. dr Gordana Božilović Petrović, advokat, govoreći o tome da li će pooštravanje kazni smanjiti kriminalitet rekla je da su mišljenja po tom pitanju uvek bila oprečna.

- Uvek je pitanje bilo da li se pooštravanjem kazni postiže smanjenje kriminaliteta. Tu su mišljenja bila oprečna – kazala je Božilović Petrović.

Foto: TvPink Printscreen

Ona kaže da je suština svega preventivni deo.

- Efikasnost policije, tužilaštva i suda je nešto što suštinski može da utiče na smanjenje kriminaliteta – rekla je Božilović Petrović.

Više o pomenutoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Jovan Marić

#Zora Dobričanin Nikodinović

'