AKTUELNO

Porodica, prijatelji i kolege oprostili su se danas od ubijenog predsednika AMSS Mirka Butulije na komemoraciji koja se održala u sali Skupštine grada Beograda.

Na komemoraciji su prisustvovali ministar inostranih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, direktor policije Vladimir Rebić, ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, bivši generalni sekretar AMSS-a Aleksandar Nikačević...

Foto: Pink.rs

Među prvima su na komemoraciju došli članovi čuvenog moto-kluba "Noćni vukovi", kao i članovi kluba "Stara Hercegovina" čiji je Butulija bio predsednik. Nekoliko desetina njih stiglo je na motorima noseći slike Mirka Butulije.

Foto: Tanjug

Komemoraciju je otvorio glumac Dimitrije Ilić, dok su supruga i majka ubijenog Butulije bile vidno utučene i uplakane.

Na komemoraciji je bio i proslavljeni rukometaš Nenad Peruničić.

Foto: Pink.rs

Na komemoraciji je u čast Butuliji puštena pesma koju je on mnogo voleo „Hej samo da mi je vode sa Romanije“. Zvuci pesme i jecaji prisutnih odzvanjali su dvoranom Skupštine grada. Velika tuga vladala je prostorijom.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, Butulijin veliki prijatelj, obratio se na komemoraciji sledećim rečima:

Foto: Pink.rs

Nema utehe. Njegova četiri anđela, da bi jednom kada bol bude manja mogla da se zahvale na uspomenu na oca, da znaju da im je otac bio čovek koga ne možete da ne primetite. Kada uđe u prostoriju uvek je bio nasmejan i spreman da bude uz vas. Samo je svoju porodicu voleo više od svega. Znajte da vas je voleo više od svega. Bes i očaj govore iz mene jer je toliko mnogo mogao. Kada neko ume toliko da se bori i da voli. Ovaj očaj je zbog onoga što neće biti, ne verujem da možeš da budeš drugačiji. Znam da možeš da budeš samo bolji, veliki moj. Veliki, drži se gde god da si. Čuvaj ti nas kao što si nas čuvao dok si bio tu. Veliki, neka ti je večna slava i neka ti Bog dušu prosti.

Bivši generalni sekretar AMSS-a Aleksandar Nikačević obratio se prisutnima rekavši da je Butulija bio veliki čovek, uvek spreman da pomogne.

Foto: Pink.rs

Prezirao je ljude koji ne poštuju svoje prijatelje ili, ne daj Bože, izdaju. Ali zato je prijateljima praštao. Ljude koje je najviše voleo, najmanje je hvalio. Neverovatno je bio privržen porodici i bolelo ga je što nema više vremena za njih. Bio je vernik, poštovao je crkvu i pomagao. Voleo je Rusiju i "Noćne vukove", ali je poštovao i Ameriku - rekao je Nikačević.

Pismom se od Butulije oprostio i Žan Tot, predsednik FIA.

Peruničić se prisetio Butulije i kroz suze izrazio saučešće njegovoj porodici.

Foto: Pink.rs

U čast tragično nastradalog predsednika AMSS-a Mirka Butulije moto-klubovi Noćni vukovi i Stara Hercegovina vozili si počasni krug oko Skupštine grada.

Foto: Pink.rs

Sala Skupštine grada bila je prepuna ljudi, pa su mnogi morali da ostanu ispred.

Ispraćaj posmrtnih ostataka sa Novog groblja za Trebinje, gde će biti sahranjen, zakazan je za 13 sati i 30 minuta.

Mirko Butulija tragično je izgubio život u 42. godini. Njega je ubio na radnom mestu, sekretar AMSS Predrag Đurđev, koji je potom izvršio samoubistvo.

Za pet godina, koliko je vodio Auto-moto savez Srbije, Savez je napredovao, očuvao je sistem kompaktnim i profitabilnim i poboljšao ugled ove organizacije u domaćim i međunarodnim okvirima. Zahvaljujući veoma uspešnoj međunarodnoj saradnji koju je Butulija ostvarivao, Auto-moto savez Srbije stekao je zavidan ugled u svetu auto i moto sporta.

Foto: Pink.rs

Butulijin angažman prevazilazio je granice Srbije. Kroz članstvo u Upravnom odboru Centralno-evropske zone FIA (Međunarodna automobilska federacija) zalagao se za razvoj i popularizaciju auto-moto sporta u Srbiji. Prvi put u istoriji kao predstavnik sa Balkana, Butulija je 2017. godine izabran za člana Upravnog odbora FIA regije 1.

Foto: Pink.rs

Kao diplomirani ekonomista, bio je i član Izvršnog odbora u “AMS Osiguranje” a.d.o. i uvaženi član Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.

Rođen je 19. septembra 1976. godine u Dubrovniku, a detinjstvo je proveo u Trebinju. U Beogradu je nastavio školovanje. Bio je oženjen i otac četvoro dece.

#Mirko Butulija

'