AKTUELNO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da poslodavac ima obavezu da dokumentuje sredstava data za prevoz zaposlenih.

Ukoliko poslodavac ima dokaz da je novac utrošen za kupovinu mesečne pretplatne karte, dnevne karte ili karte za jednu vožnju u javnom prevozu, za gorivo u slučaju korišćenja sopstvenog vozila i slično, ti troškovi mu se mogu priznati kao rashod, rekao je Pašalić pozivajući se na Mišljenje Ministarstva finansija.

Pašalić je to rekao upitan da li su poslodavci dužni da opravdaju svaki dinar koji daju zaposlenima za javni prevoz.

Na osnovu izvoda iz Mišljenja Ministarstva finansija, u kome se kaže da ukoliko poslodavac nema verodostojne isprave na osnovu kojih dokazuje da je na adekvatan način trošak zaposlenog za odlazak i dolazak sa rada ti troškovi mu se ne mogu priznati kao rashod, proizilazi da poslodavac ima obavezu da dokumentuje svaki rashod koji je po tom osnovu imao.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je ranije danas da se u pojedinim medijima vodi hajka protiv odluke države po kojoj "poslodavci koji isplaćuju zaposlenima naknadu za prevoz 'na ruke' umesto što kupuju mesečne karte moraju da dokažu da je svaki dinar potrošen za prevoz i to svakog meseca i za svakog zaposlenog".

- Dokaz da je novac potrošen za prevoz može da bude mesečna karta za prevoz, ali i račun sa benzinske pumpe ili taksi račun - rekao je Vesić za Tanjug i dodao da je "odluka jasna i da tu nema nikakve dileme".

On je dodao da je država Zakonom o radu obavezala poslodavce da zaposlenima isplaćuju naknadu za prevoz ukoliko ne organizuju sopstveni.

- Na ovaj iznos se ne plaćaju porezi, ni doprinosi i zato može da se koristi samo za prevoz. Država ima obavezu da kontroliše kako se troši taj novac - rekao je Vesić i dodao da neki poslodavci zloupotrebljavaju ovu zakonsku mogućnost pa ovu naknadu uključuju u platu čime varaju državu i zaposlene kojima oduzimaju pravo na prevoz.

Da isplaćena naknada mora da se opravda, rekao je i ministar finansija Siniša Mali, koji je ranije danas izjavio da mišljenje tog ministarstva o nakandama za prevoz zaposlenih ni na koji način ne krši prava građana o isplati tih sredstava na osnovu Zakona o radu, već da se sada samo traži da se ta nakanda opravda.

Kako kaže, novac dat zaposlenima na ime nakande za prevoz mora da se opravda pošto je taj deo oslobođen određenih poreza.

Dodao je da se na osnovu pravdanja tih sredstava obračunava porez koji treba da ide u državnu kasu.

Ako se vozite biciklom, onda ne treba da dobijete novac, rekao je Mali.

#Novac

#prevoz

'