AKTUELNO

Mart je najvarljivi mesec u godini, a vremenske prognoze iz ranijih godina pokazuju da bi na početku i kraju meseca temperaturna razlika mogla da bude i 50 stepeni.

Da li će nam Baba Marta zakucati i ove godine na vrata?

Meteorolozi za naredne dane najavljuju lepo i sunčano vreme, kao i porast temperature. Međutim, da li će do kraja meseca dođi do značajnog pada temperature sada se ne može sa sigurnošću predvideti.

U martu moramo biti spremni na sve, jer su temperature prethodnih godina isle od ledenih zimskih – u debelom minusu, ali i do gotovo letnjih kakve nas očekuju i narednih dana.

Mart je definitivno najvarljiviji mesec u godini. Dešavalo se da na početku i kraju meseca temperaturna razlika bude i 50 stepeni.

Foto: Tanjug

Kako ukazuju meteorolozi, prošle godine je 1. marta u Somboru bilo čak -25 stepeni, pa je usledilo naglo otopljenje, da bi potom u drugoj polovini marta usledilo novo zahlađenje i temperature oko nule, uz sneg. U aprilu smo praktično iz zime ušli u leto.

Kako navode mediji, najniža martovska temperature koja je zabeležena u Srbiji bila je -25 stepeni, a najviša +30. Kada je reč o Beogradu, najniža temperatura izmerena u martu bila je -12, a najviša +29 stepeni.

Prema prognozama, posle 12. Marta vreme bi moglo da se malo preokrene, ali se značajnije zahlađenje ne očekuje imajući u vidu da su temperature već u februaru bile nekoliko stepeni više od proseka.

Meteorolozi očekuju da i tokom marta nastavi natprosečno toplo vreme, a mogući su samo jutarnji mrazevi u pojedinim delovima zemlje.

#mart

'