AKTUELNO

Pokrajinska vlada je iz svog budžeta opredelila 38 miliona dinara za kupovinu 10 novih vozila za prevoz pacijenata na dijalizu.

Na osnovu prioritetnih potreba za ovakvim vozilima, a u cilju obezbeđenja pristupačne i ujednačene zdravstvene zaštite svim građanima Vojvodine, vozila će biti obezbeđena za domove zdravlja u Kovinu, Apatinu, Žablju, Baču, Kuli, Novom Bečeju, Beloj Crkvi, Novom Kneževcu, Senti i za Opštu bolnicu Kikinda, saopštila je Pokrajinska vlada.

Sutra je Svetski dan bubrega, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Zdravlje bubrega svima i svuda" obeležiće zdravstvene ustanove širom Vojvodine.

U svetu 850 miliona ljudi boluje od bubrežnih bolesti, a više od četiri miliona njih umre od hroničnih ili akutnih bolesti bubrega.

S obzirom na to da su bolesti koje dovode do otkazivanja bubrežne funkcije (dijabetes, hipertenzija i gojaznost) prisutne kod velikog broja pacijenata, po broju novootkrivenih bubrežnih bolesnika, Srbija je u samom vrhu evropskih zemalja.

U našoj zemlji se od terminalne bubrežne bolesti dijaliznim postupcima leči oko 6000 pacijenata, u 55 dijaliznih centara. U Vojvodini postoji 16 centara u kojima ovu terapiju prima oko 1500 pacijenata.

Bez dijalize ili transpalatacije život ovih pacijenata je ugrožen. Nažalost, kod više od polovine obolelih nije moguća transplatacija bubrega, a oni koji su na listi čekanja, godinama čekaju da dobiju novi organ.

Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, jedina šansa pacijentima je dijalizna terapija.

Osim što traje po nekoliko sati, više puta nedeljno, mnogi pacijenti na hemodijalizu i putuju dugo, jer su centri gde mogu da prime terapiju daleko od mesta gde stanuju.

Zato je, osim zdravstvenih faktora koji utiču na bolest, pacijentima koji boluju od bubrežnih oboljenja, smanjen i kvalitet života.

U Autonomnoj pokrajini Vojvodini dijalizni centri smešteni su Kliničkom centru Vojvodine, devet opštih bolnica i tri doma zdravlja, a većina ih radi u dve ili tri smene. Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu godišnje pređu više od tri miliona kilometara, navodi se u saopštenju.

#Vojvodina

'