AKTUELNO

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Joksimovićeva je upoznala ambasadorku Čen Bo sa aktivnostima Srbije u procesu evropskih integracija.

Istakla je da je članstvo u EU naše strateško opredeljenje, da smo privrženi pristupanju u EU i sprovođenju reformi koje su - kako je ukazala, kroz primenu evropskih vrednosti, normi i standarda usmerene ka izgradnji moderne države - pravne i pravdene, socijalno sigurne, ekonomski razvijene, navodi se u saopštenju iz Kabineta Joksimovićeve.

Foto: Tanjug

Ona je naglasila da je Srbija dokazala da je aktivno sarađujuća država na međunarodnom, ali i regionalnom planu.

Ministarka Joksimović zahvalila je Kini na aktivnoj političkoj podršci poziciji Beogradu u odnosu na pitanje Kosova i Metohije.

Ambasadorka Čen Bo ocenila je da je Srbija pouzdan i značajan partner i dokazani prijatelj Kine, što rukovodstvo te države veoma ceni.

Akcentovala je činjenicu da Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije po pitanju KiM i da bi se rešenje za pitanje Kosmeta trebalo pronaći dijalogom. Ona je podvukla da Kina uvažava i podržava evropski put Srbije.

Foto: Tanjug

Joksimovićeva i Čen razgovarale su i o dinamici razvojne saradnje dve države - ona se sprovodi kroz brojne projekte koji su značajni za Srbiju, posebno u oblastima zdravstva i obrazovanja. Inače, ukupna opredeljena bespovratna sredstva u okviru razvojne saradnje sa Kinom, od 2009-te godine, iznose oko 43,7 miliona evra, a pomoć, koja je do sada realizovana po sporazumima, je oko 5,9 miliona evra.

Sagovornice su konstatovale da su odnosi dve države na izuzetno visokom nivou, dokazuju to učestale političke posete najviših zvaničnika i značajne kineske investicije.

Posebna saradnja izražena je u okviru platforme 16+1 - Kina i države Centralne i Istočne Evrope, kao i kineske inicijative "Jedan pojas - jedan put", na čijoj će Drugoj međunarodnoj konferenciji, krajem aprila, učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

#Jadranka Joksimović

'