AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da se za projektovanje i izgradnju nove dečje bolnice Tiršova 2 traži najbolje rešenje, kako bi mališani u Beogradu i Srbiji imali iste uslove za lečenje kao i njihovi vršnjaci u inostranstvu.

Tim povodom, on je kao predsednik Radne grupe za praćenje i koordinaciju pri izradi studije izvodljivosti – pripremne faze za izgradnju nove univerzitetske dečje klinike u Beogradu Tiršova 2, prošle nedelje obišao dve velike zdravstvene ustanove u Lincu i Beču. Sa njim su obišli ove ustanove i članovi radne grupe docent dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike Tiršova, i dr Goran Vukomanović, zamenik direktora Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

– U Lincu smo posetili Univerzitetsku kliniku „Kepler”, a u Beču bolnicu „Kaiser Franz Josef”, čija je zgrada dobila nagradu za arhitektonsko rešenje za dečju zdravstvenu ustanovu – izjavio je Radojičić.

Ovi austrijski zdravstveni centri su veoma funkcionalni, izuzetno dobro opremljeni, a sama organizacija usluga je odlično osmišljena. Radojičić je sa kolegama iz Beča i Linca prolazio sva dečja odeljenja i analizirao njihov način rada i pristup pacijentima, a osvrnuo se i na uslove u kojima će se deca lečiti u budućoj dečjoj bolnici Tiršova 2.

– Ono što je sigurno jeste da mi već imamo sjajne stručnjake. Razlog zbog koga se roditelji odlučuju da decu odvedu na lečenje u inostrantvo najčešće je udobnost kakvu mi za sada ne možemo da im pružimo na jednakom nivou kao na primer u bolnici u Beču. Nova dečja bolnica Tiršova 2 biće jedna od najmodernijih u regionu i ona će doneti i novi koncept lečenja. Izgled i infrastruktura bolnice su nam veoma važni kako bismo omogućili realizaciju tog koncepta koji podrazumeva da deca budu što kraće u bolnici, da budu u fokusu tretmana i da im maksimalno olakšamo period proveden u bolnici – naglasio je Radojičić.

On je istakao i da su službe u dečjim zdravstvenim centrima koje je posetio dobro organizovane, a posebno izdvaja što najhitniji pacijenti u bolnici „Kaiser Franz Josef” uopšte ne čekaju na operaciju.

– Kola Hitne pomoći ulaze u Urgentnu službu, koja je direktno povezana sa operacionom salom, gde se odmah reanimiraju traumatizovani pacijenti, što znači da u roku od nekoliko minuta pacijent iz vozila bude prebačen na operacioni sto. U okviru bolnice je i heliodrom kako bi se deci u hitnim slučajevima što brže pružila adekvatna lekarska pomoć. Zapazio sam i da je organizacija u bolnici dobra jer na ulazu nije bilo gužve. Sala za opservaciju i Odeljenje neonatologije su takođe primeri dobrih rešenja – ukazao je Radojičić.

Foto: Beograd.rs

Gradonačelnik je istakao važnost saradnje i razmenu iskustava između Beograda i Beča u oblasti zdravstva. Tokom posete austrijskoj prestonici, on je u Skupštini Grada Beča razgovarao sa šefom Sekretarijata za planiranje zdravstvenih i socijalnih pitanja dr Gerhardom Kaincom i direktorom finansija u resoru za zdravstvo i socijalna pitanja dr Rihardom Gausom o organizaciji rada gradskih zdravstvenih ustanova.

– Jedna od oblasti u kojoj je Grad Beč poznat po izuzetno dobrim rešenjima je upravo primarna zdravstvena zaštita. Postigli su mnogo od onoga što je moj cilj da mi dostignemo u našim domovima zdravlja i drugim gradskim zdravstvenim ustanovama. Čak 79 odsto populacije u Beču procenjuje svoje zdravstveno stanje kao „veoma dobro” ili „dobro” i zadovoljni su uslugama koje im Grad Beč pruža – rekao je Radojičić.

Dr Gerhard Kainc i dr Richard Gaus prezentovali su gradonačelniku Beograda pametna rešenja iz oblasti zdravstva koja su sproveli u Beču. – U ovoj oblasti njihovi stručnjaci su godinama studiozno radili i danas mogu da se pohvale izuzetnim kvalitetom usluga. Ovo je bila prilika da postavim važna pitanja njihovim stručnjacima jer neka od njihovih rešenja moguće je primeniti i u Beogradu. Deo moje vizije podrazumeva poboljšanje kvaliteta života naših građana, a jedan od značajnih segmenata je upravo i to da u domovima zdravlja brzo i lako dolaze do svojih doktora, kao i da što manje čekaju na dijagnostičke usluge – istakao je gradonačelnik Beograda.

On je prošle nedelje bio u zvaničnoj poseti Beču tokom koje je sa predstavnicima Grada Beča razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti javnog prevoza, primene koncepta „pametnih gradova” i organizacije zdravstvenog sistema. NJega je u Skupštini Grada Beča ugostio gradonačelnik Beča dr Mihael Ludvig, a sastao se i sa direktorom Smart siti agencije Grada Beča Dominikom Vajsom, kao i sa Martinom Blumom, poverenikom Grada Beča za biciklizam i direktorom Agencije za mobilnost Beča.

#Tiršova

#Zoran Radojičić

'