AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je u Starom dvoru primio delegaciju kompanije Jin Long, koja je kupila Ikarbus, i sa generalnim menadžerom za međunarodnu saradnju ove kompanije Gaom Čaom razgovarao o budućoj saradnji.

Događaju su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, vršilac dužnosti direktora JKP GSP Beograd Radiša Momčilović i podsekretar za javni prevoz Milomir Vidaković.

Vesić je u ime Grada Beograda zahvalio predstavnicima kompanije Jin Long što investiraju u Beograd jer će ulaganjem u razvoj Ikarbusa Grad Beograd dobiti stabilnog partnera. – Kineska kompanija je kupila Ikarbus i to će omogućiti da jedna od najstarijih beogradskih firmi, koja ima više od stotinu godina tradicije, nastavi da radi i posluje.

Predstavnici kineske kompanije su me obavestili da im u prvoj fazi nedostaje oko sotitnu radnika, što je dobro, jer ćemo na taj način obezbediti nova radna mesta, ali i o tome da su njihovi planovi da nastave sa proizvodnjom dizel autobusa, koje „Ikarbus” tradicionalno proizvodi.

Oni će, takođe, kako su mi predočili, početi i sa proizvodnjom električnih autobusa, koji se u Ikarbusu nisu nikada proizvodili. Upoznali su me i sa tim da pripremaju projekat za izgradnju nove fabrike za baterije za električne autobuse, što će omogućiti da Srbija poveća izvoz i zaposli nove radnike – istakao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Veoma sam srećan zbog svega toga, naveo je Vesić, i dodao da mu je veoma drago kada neko odluči da investira u Beograd jer su strane investicije neophodne za dalji razvoj. – Ikarbus je tradicionalni partner Grada Beograda i dve trećine autobusa koje grad ima su upravo njihovi. Veoma bismo bili srećni da saradnju nastavimo.

Gradu je potrebno oko stotinu zglobnih autobusa do kraja godine, te smo i razgovarali o mogućnosti da oni podignu proizvodnju, kako bismo od njih kupili ta vozila. Nama su potrebni i električni autobusi jer želimo da, osim jedne linije sa pet takvih vozila, naredne godine imamo još jednu. U pitanju je linija 31, na kojoj bi saobraćalo 30 novih električnih autobusa – rekao je Vesić.

Naš plan je da u narednih nekoliko godina na ulicama grada imamo 80 električnih autobusa, zaključio je zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

'