AKTUELNO

Predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS), Dragana Pejović, danas je na obeležavanju 20 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije rekla da je prvostepena presuda optuženima za ovaj zločin rezultat istrajne borbe porodice i kolega.

- Za kolege Slavka Ćuruvije, za građane Srbije, ali i za generacije koje su stasale kao novinari posle 11. aprila 1999. godine, prvostepena presuda znači da ubistvo novinara može biti kažnjivo - rekla je Pejović.

Rekla je i da se nada "da će institucije imati snage da potvrde presudu i da generacije koje dolaze neće čekati da se uvere da je ubistvo novinara kažnjivo".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Željko Bodrožić, rekao je da je ova presuda korak napred, ali da "porodica, kolege i svi građani Srbije koji drže do sebe ne mogu biti zadovoljni".

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić podsetio je da je Komisija radila na ovom slučaju pet godina i "da su dobili prvostepenu presudu sa kojom su zadovoljni".

- Nadamo se da će ova presuda biti i potvrđena. Nastavljamo da radimo kao što treba da rade i sve naše kolege, na ovom i na drugim slučajevima kako bi se nekažnjivost za ubistva novinara i nasilje nad novinarima iskorenilo - rekao je Matić.

#Slavko Ćuruvija

#novinari

#udruženje

'