AKTUELNO

Marš "Besmrtnog puka" i ove godine biće organizovan u Beogradu na Dan pobede nad fašizmom - 9. maja, a ministar za rad Zoran Ðorđević uručio je danas zastavu Besmrtnog puka zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

Zastava je stigla iz Rusije od organizatora marša Besmrnog puka iz Moskve.

U Srbiji se četvrtu godinu za redom 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom organizuje marš Besmrtnog puka. U maršu učestvuju potomci koji nose slike svojih predaka poginulih boreći se za Srbiju tokom Drugog svetskog rata.

Vesić je rekao da je za Beograd velika čast što su dobili zastavu Besmrtnog puka i da je ponosan što je ove godine država stala iza manifestacije.

- Beograd će zajedno sa Moskvom organizovati manifestaciju. Ima mnogo razloga zašto besmrtni puk treba ad maršira i u Beogradu. Beograd je grad heroj, grad koji je stradao u Drugom svet ratu, koji je divljački razoren 6. aprila 1941. godine. Rusija i Srbija su zemlje koje su najviše stradale u Drugom svetskom ratu, imale su najviše žrtava srazmerno broju stanovnika - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

On je dodao da je moderna Evropa temelji na antifašizmu, da sve države moderne Evrope baštine antifašizam i smatraju ga temeljom svojih država i njihovog ustava i pravnog okvira.

- Suočavamo se poslednjih decenija sa pokušajem revizije istorije, gde se oni koji su se borili na strani fašizma pokušavaju da prikažu kao žrtve, a da oni koji su se borili protiv fašizma kao agresori. Protiv takvih pojava se borimo tako što ćemo čuvati sećanje na one koji su dali svoje živote i što ćemo čuvati svoju istoriju i tradiciju - naglasio je Vesić.

On je dodao da će pokrenuti kod Ministarstva prosvete inicijativu da se svakog 9. maja prvi čas u osnovnim i srednjim školama posveti borbi protiv fašizma.

Pozivao je sve građane da se priključe manifestaciji koja će početi u 16. 30 sati polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Beograda, a zatim će marš Besmrtnog puka krenuti do Skupštine grada.

Ministar za rad Zoran Ðorđević istakoa je da je Vlada Srbije ove godine odlučila da ta manifestacija bude državni događaj i da se održava svake godine.

- Ministarstvo je odlučilo da finansira sve gradove koji žele da organizuju šetnju Besmrtnog puka. Ove godibne, osim Beograda, imamo zainteresovano još 12 gradova da organizuju marš. Očekujem da građani pokažu odlučan stav da je Srbija zemlja antifašizma - rekao je Ðorđević.

Foto: Tanjug

U Srbije se marš Besmrtnog puka organizuje četvrtu godinu za redom, a u organizaciji šetnje učestvuje i Ruski dom u Beogradu.

Zamenik direktora Ruskog doma Vasilij Vladimirović Galaktionov kaže da je organizujući marš sa prijateljima iz Srbije bio svedok da se u Srbiji Dan pobede nad fašizmom doživljava kao i u Rusiji.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije Besmrtni puk Srbija Dušan Žarković kaže da to što je Besmrtni puk iz Moskve predao svoju zastavu organizatorima Besmrtnog puka u Srbiji predstavlja gest koji je potvrda snaznih veza i zajednickih vrednosti koje dele srpski i ruski narod".

On je najavio da će 9. maja gost Besmrtnog puka u Beogradu, na poziv ministra Nenada Popovića i počasnog predsednika Fondacije Besmrtni puk, biti visoki ruski zvaničnik Konstantin Kosačov, predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije.

- Dugujemo veliku zahvalnost ministru Popoviću na naporima koje ulaže u promociju Besmrtnog puka Srbije u Rusiji, a dolazak gospodina Kosačova na Dan pobede u nas glavni grad pokazuje koliko se visoko cene i vrednuju ti napori u Moskvi - rekao je Žarković.

On je najavio da će mars Besmrtnog puka početi u 17.00 sati ispred Spomenika oslobodiocima Beograda.

Foto: Tanjug

- Kolona Besmrtnog puka kretaće se uobičajemom trasom, od Ruzveltove, preko Bulevara Kralja Aleksandra, do platoa ispred Skupstine grada Beograda, gde ce biti organizovan velicanstven koncert u organizaciji Ruskog doma u Beogradu, a uz podrsku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve - istakao je Žarković.

On je dodao da će posle koncerta, za sve građane Beograda, ali i cele Srbije koji tog dana budu u glavnom gradu, biti organizovana besplatna projekcija na otvorenom filma "Balkanska međa".

- Pozivamo građane da nam se pridruze u što većem broju i da ponesu slike svojih predaka koji su se herojski borili u ratovima za oslobođenje Srbije - zaključio je Žarković.

#Beograd

#Besmrtni puk

#Zastava

'