AKTUELNO

Na Dan pobede, sutra u 17 sati ispred spomen-parka Oslobodiocima Beograda počeće internacionalna narodna manifestacija "Besmrtni puk".

Kako je najavljeno, ova šetnja, kao i prethodne dve godine, biće održana bez bilo kakvih političkih obeležja i simbola, imajući isključivo rodoljubivi i moralni karakter.

Ova manifestacija pokrenuta je 2011. u Rusiji, a Srbija joj se priključila pre četiri godine, a ove godine se održava u 11 naših gradova, kaže Antonela Bjelić, direktorka međunarodnog centra "Memorijal".

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudi će šetati sećajući se svojih predaka. Manifestacija "Besmrtni puk" seća se pobednika Drugog svetskog rata, a u Srbiji se sećamo svih koji su život dali za svoju otadžbinu u Prvom, Drugom svetskom ratu, na Kosovu, ali i tokom NATO agresije - kaže Bjelićeva za Pink.

Ovakve manifestacije su nešto najmoralnije što se dogodilo u savremenom svetu, a Srbi i Rusi položili su najviše žrtava za oslobođenje, kaže pukovnik u penziji, komandant sa Košara Ljubinko Đurković.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne smemo zaboraviti besmrtne heroje koji su dali nešto najvrednije - svoje živote da bismo mi danas uživali tu slobodu. Kažu da je najveći zločin zaboraviti svoje heroje, te se mi kroz ovu manifestaciju delom odužujemo tim ljudima koji su u temelje slobode ugradili svoje živote - kaže Đurković, dodajući da se mladim generacijama dočarava i prenosi koliko je vredela ta sloboda i koliko je važno čuvati je svojim radom, umećem, znanjem, ali i da budu spremni da je brane.

#Novo jutro

#Srbija

#drugi svetski rat

'