AKTUELNO

Povodom Dana pobede sutra će u Beogradu Fondacija "Besmrtni puk" organizovati svečani marš, a član Upravnog odbora te fondacije Ognjen Pantović pozvao je sve Beograđane da se pridruže šetnji i odaju počast slavnim precima koji su se uvek borili i branili naše pravo na slobodu.

Sutra slavimo i sećamo se naših slavnih predaka koji su oslobađali Srbiju u Prvom i Drugom svetsku ratu, sećamo se i naših heroja koji su se u ratovima devedesetih godina i na našem Kosovu i Metohiji oduprli napadima višestruko jačih neprijatelja, rekao je Pantović.

Šetnja Besmrtnog puka počeće u 17.00 časova ispred Spomenika oslobodiocima Beograda, a kretaće se Ruzveltovom ulicom do Vukovog spomenika, pa kroz Bulevar kralja Aleksandra do Skupštine Grada Beograda, gde će biti priređen kulturno - umetnički program, koji će izvesti umetnici iz Rusije i Srbije.

Nakon kulturno - umetničkog programa, na otvorenom će biti prikazan film "Balkanska međa", koji je Miloš Biković ustupio Fondaciji Besmrtni puk. Što se tiče starijih sugrađana, Pantović kaže da su ove godine za njih omogućili prevoz do Spomenika oslobodiocima Beograda, kao i nazad, a više informacija o prevozu mogu se pronaći na sajtu besmrtnipuk.rs, kao i na sajtovima gradskih beogradskih opština.

Ispred Spomenika oslobodiocima Beograda volonteri Fondacije će organizovati nekoliko pultova, a na jednom od njih učesnici marša će moći da donesu fotografije svojih predaka koji su učestvovali u jednom od oslobodilačkih ratova, koje će volonteri zalepiti na "lopatice" da bi mogli da ih nose tokom šetnje.

Gosti manifestacije Besmrtni puk biće visoki zvaničnici Ruske Federacije, predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantnin Kosačov i predsednik Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Rusije Valerij Rjazanski.

-Još jednom pozivam sve Beograđane da nam se pridruže, želimo da iz Beograda pošaljemo najbolju moguću sliku u svet, da Beograd ne zaboravlja svoje heroje i sliku da je srpski narod uvek bio na strani istine i pravde - rekao je Pantović. Za kulturno-umetnički program ispred Skupštine Grada zadužen je i Ruski dom, a direktorka te institucije Nadežda Kuščenkova čestitala je svima veliki praznik - Dan pobede.

-Veoma nam je drago i počastvovani smo što možemo već nekoliko godina za redom da u bratskoj Srbiji zajedno proslavimo ovaj značajan dan za naše zemlje - kaže Kuščenkova.

Navodi da o herojskim danima srpske borbe u Rusiji se zna mnogo i pamti se šta se dešavalo u Užicu i drugim gradovima herojima. Dodaje da je za proslavu ovog dana došla i velika delegacija iz Moskve, kao i zvanični predstavnici tog grada koji je pobratim Beograda.

Kuščakova kaže da će sutra nastupiti jedinstveni muzički, koreografski, plesni ansambli iz Rusije, kao i solisti koji su zaslužni narodni umetnici i dodaje da nažalost lično neće prisustvovati scenograf bine ispred Skupštine Grigorije Belov, koji inače radi dekoraciju i scenografiju za zvanične državne praznike u Rusiji. Zahvalila je na saradnji tradicionalnim partnerima u ovim proslavama - Skupštini Grada Beograda, fondaciji Besmrtni puk i studenti Fakulteta muzičkih i dramskih umetnosti.

-Kao potvrdu prijateljstva i dobre saradnje imamo i studente koji su u sovjetskim uniformama iz Drugog svetskog rata - rekla je Kuščenkova. Čestitajući još jednom svima zajednički praznik Dan pobede, Kuščenkova kaže puno stvari povezuju Srbiju i Rusiju, odnosno Srbe i Ruse, a to su vera, istorija i slovensko dostojanstvo iznad svega, koje nas objedinjuje i čuva.

Šef Departmana za međunarodnu saradnju Vlade Moskve Aleksej Bondaruk naveo je da su veze Beograda i Moskve, kao i Srbije i Rusije davne i istakao da je značajno to što su ponovo u Beogradu. Prema njegovim rečima, posebno zadovoljstvo je u tome što nisu kao predstavnici Moskve po prvi put ove godine u Beogradu za proslavu Dana pobede.

-Dolazak ovde je naša bratska želja, istorijska, a donekle ima i političkog prizvuka u našoj poseti, jer predstavnici Vlade Moskve su u Beogradu već nekoliko godina za redom, upravo na Dan pobede - rekao je Bondaruk.

On je u ime Vlade Grada Moskve i svih Rusa svima čestitao zajednički praznik i poželeo svako dobro i mirno nebo.

-Stihovi poznatih ruskih pesama kažu da ovaj praznik dočekujemo sa suzama u očima, ali nećemo se vraćati na te suze. Vlada Moskve je uspela da organizuje i dovede ansamble i soliste koji će svakako izmamiti osmeh, radost i sreću što nam je i bio cilj - rekao je Bondaruk. Istakao je da ćemo sutra biti zajedno da se prisetimo svih onih koji su položili svoje živote za naše bolje dane, kao i mnogo godina ranije. "

#marš

'