AKTUELNO

Uoči obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9.maja, danas je u knez Mihailovoj ulici u Beogradu otvorena izložba "Dan pobede: Herojska vremena".

Izložba je otvorena u prisustvu ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, predsednika Odbora za spoljnu politiku Saveta Rusije Konstantina Kosačova...

Foto: Tanjug

Ministar Popović je rekao da je sutrašnji dan jedan od najvažnijih dana u našoj istoriji.

-Sećamo se naših deka i baka koji su svoje živote herojski dali da bi mi danas živeli mirno i bezbedno. Treba da ih se sećamo ne samo 9. maja, već svaki dan - rekao je on.

Naveo je da danas postoji pokušaj da se izvrši revizija istorije, da se žrtve pokažu kao dželati, a dželati kao žrtve i dodao da su dva najveća pobednika u Drugom svetskom ratu, Srbija i Rusija, žrtve tih pokušaja revizije.

Foto: Tanjug

Istakao je da je važno da svakog 9. maja budemo zajedno jer je antifašizam bio najjači u Srbiji i Rusiji.

-Najveće žrtve Drugog svetskog rata su Srbija i Rusija, ali smo zato i najveći pobednici i zato treba da slavimo 9. maj kao jedan od najlepših dana u našoj istoriji, a sutra svi treba da budemo u ''Besmrtnom puku'' sa slikama naših baka i deka, da im odamo pocast i kažemo da ih nikada nećemo zaboraviti - dodao je Popović.

Vesić je rekao da, ako postoje zemlje koje imaju pravo da slave 9. maj i koje ga sa ponosom slave, onda su to Srbija i Rusija.

-To su dve zemlje koje su procentualno izgubile najviše stanovništva u borbi protiv fašizma i zato je važno što ponosno slavimo 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom - rekao je Vesić.

Istakao je da odnosi Rusije i Srbije nikada nisu bili bolji i podsetio da su Beograd i Moskva pobratimljeni gradovi.

-Ponosni smo što osim proslave 9. maja, Dana pobede, mi imamo još jedan datum koji zajednički slavimo, a to je 20. oktobar - Dan kada se Beograd oslobodio od fašističke okupacije. I taj dan slavimo zajedno sa našom ruskom braćom jer su Beograd oslobodile herojska Crvena armija i jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Podsetio je da je u borbama za oslobođenje Beograda 1.000 crvenoarmejaca izgubilo život i dodao da zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas živimo u slobodi.

-To je neraskidivo bratstvo koje je izvojevano tokom Drugog svetskog rata, a koje je postojalo i u Prvom svetskom ratu jer nikada nećemo zaboraviti da je carska Rusija ušla u Prvi svetski rat želeći da zaštiti Srbiju koja se našla na udaru moćne austrougarske carevine - naveo je Vesić.

Foto: Tanjug

Dodao je da su upravo zbog toga 9. maj i 20. oktobar datumi koji nas podsećaju na neraskidivo srpsko-rusko prijateljstvo.

Vesić je naveo i da će Grad Beograd insistirati da u narednom periodu svakog 9. maja u svim osnovnim i srednjim školama prvi čas počne pričom o borbi protiv fašizma, kao što se radi i 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

-Mislimo da je to važno jer ovi datumi su značajni kako bismo se borili protiv svih onih koji misle da je moguća revizija istorije. Nažalost, poslednjih decenija, ne samo u Srbiji i Rusiji, već i u mnogim drugim zemljama pojavljuju se oni koji žele da izvrše reviziju istorije i kažu da borba protiv fašizma nije bila borba za slobodu čovečanstva, da su oni koji su žrtve ustvari agresori, a da su agresori žrtve - rekao je Vesić i istakao da to ne smemo nikada da dopustimo i da protiv toga treba da se borimo.

Izložbu "Dan pobede: Herojska vremena" zajednički su organizovali Grad Beograd i Fondacija "Besmrtni puk" Srbija.

#Goran Vesić

#Izložba

'