AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas Peti festival Beogradski Manifest, koji će trajati do 26. maja u Beogradu.

Ovogodišnji partner festivala je Crna Gora, koja će u okviru posebno osmišljene zone predstaviti svoju bogatu turističku ponudu, a predstaviće se i izlagači iz Slovenije i Republike Srpske.

Ljajić je na otvaranju manifestacije na Kalemegdanu poručio da postoji odlična saradnja između Srbije i Crne Gore u turizmu i da bi voleo da dve zemlje tako dobro sarađuju i u drugim oblastima.

- Nikad Crnu Goru nismo gledali kao konkurenta, već kao partnera i uvek se radujemo uspehu Crne Gore - rekao je Ljajić i istakao da tokom letnjih meseci, kada Crna Gora beleži povećanje broja turista i Srbija povećava svoj izvoz za najmanje 15 odsto.

Ministar je istakao da su Srbija i Crna Gora u prethodnih pet godina dosta toga uradile na kreiranju zajedničkog turističkog proizvoda i zajedničkog nastupa kada je reč o privlačenju turista drugih zemalja.

Ljajić je rekao da bi manifestacija "Beogradski manifest" trebalo da preraste u regionalnu manifestaciju i da joj se priključe i ostale zemlje Balkana.

Kako je rekao, problem sa našim manifestacijama, kojih ima više od 1.000 u Srbiji, jeste što osim Egzita nijedna ne privlači više od 30 odsto stranih turista.

Ljajić je naglasio da festivalski turizam svake godine u svetu ima trend rasta i da bi Srbija mogla da ostvari daleko veći prihod.

- Ova vrsta turizma može da zadrži strane turiste i da ostvarimo veće prihode - kazao je Ljajić.

Preme njegovim rečima, do 2007. bilo je gradove u Evropi koji su imali mnogo više noćenja turista, kao što su Bratislava, Sofija i Hanover, dok je Beograd 2017. imao daleko veći broj noćenja od tih gradova.

- Ove godine ćemo imati veći broj noćenja turista što će imati Bukurešt i tako ćemo se približiti i Oslu i Varšavi, gradovima koji su trenutno ispred Beograda. Verujem da će ova godina biti uspešna, ali da bi imali održivi rast turizma, moramo stalno da nudimo nove destinacije i sadržaje i da budemo različiti kako bi privukli nove domaće i strane turiste.

Ljajić je rekao da Srbija ima problem sa manifestacijama što su manje ili više lokalnog ili regionalnog karaktera.

- Osim Egzita, sve druge destinacije imaju između 70 i 80 domaćih gostiju, a ostalo su strani gosti", dodao je ministar.

Ljajić je naveo da je u periodu od 2008. do 2017. godine godine, posle Londona, imao najveći rast u broju noćenja stranaca za čak 140 odsto.

- Beograd je postao lider u privlačenju stranih turista - naglasio je ministar trgovine i turizma.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je rekao da je za glavni grad čast da bude domaćin Beogradskog Manifesta, koji svake godine sve više raste.

- Ta manifestacija raste koliko i Beograd raste kao turistička manifestacija. To je svake godine najmanje 20 odsto - rekao je Popović.

Kazao je da na Beogradskom Manifestu učestvuje više od 50 lokalnih samouprava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Popović je kazao da je prošle godine bilo više od 650 manifestacija i da će ih ove godine biti još više.

Dodao je da je Bir fest po broju posetilaca najveća manifestacija.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je rekla da je ove godine TOS pokrovitelj zone "Aduti Srbije", gde svi mogu da se upoznaju sa turističkom ponudom Srbije.

Tu mogu opštine i gradovi mogu da predstave svoje turističke destinacije, dodala je Labović.

Direktorka Turističke organizacije Crne Gore Željka Radak je rekla da je ta zemlja partner manifestacija i da ima je ovo tržište veoma važno.

- Ovo je dobar termin da se gosti iz turiste pozovu da dođu u Crnu Goru. Imamo sve bolju i različitiju ponudu - dodala je ona.

Ambasador Crne Gore u Beogradu Branislav Mićunović je rekao da su odnosi Srbije i Crne Gore "blagorodni" i da imaju sve bolju perspektivu".

U okviru manifestacije, u zoni "Aduti Srbije" predstaviće se bogati turistički potencijali, tradicionalne i kulturološke različitosti i lepote više od 60 opština Srbije.

Zanatsko pivo, vino i hrana značajan su segment Manifesta, a biće predstavljene neke od najboljih pivara, najkvalitetnijih vina iz regiona, gastronomska ponuda...

Nastupiće i brojni bendovi i majstori akustične bluz muzike.

Tokom tri festivalska dana i najmlađi sugrađani će u dečijoj zoni moći da uživaju u različitim igrama.

Zonu "Mašta može svašta" učiniće zabavnim i brojne kreativne radionice crtanja, plesa, slikanja, ali i kostimirani junaci iz bajki, klovnovi, štulaši i mađioničari, dečije predstave ali i nove društveno odgovorne akcije u kojima će najmlađi posetioci, ali i njihovi roditelji, moći da saznaju više o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine i bezbednosti dece u saobraćaju.

U okviru Film i Art zone, koja čini platformu posvećenu negovanju sedme umetnosti, filmovima nastalim u produkciji koje neguju originalan kinematografski pristup, predstaviće se devet prestižnih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma - Fest, Beldoks, Zagreb film festival, Doku Fest Prizren, Bašta fest.

Podršku festivalu pružaju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad Beograd, Turističke organizacije Srbije i Beograda kao i Privredna komora Srbije.

#Crna Gora

#Rasim Ljajić

#Turizam

'