AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković učestvovala je danas na tribini u okviru kampanje za osnaživanje žena u seoskim sredinama čiji je cilj, kako je rekla, da se razgovara sa ženama na selu o problemima sa kojima se suočavaju.

Ona je istakla da treba da se skrene pažnja čitavog društva na te probleme, jer žene na selu zavređuju jednaku pažnju, podršku i šansu kao i one u gradu.

Gojković je na tribini "Žene žive i na selu", u Gornjoj Trepči, naglasila da je cilj kampanje da se prvenstveno ukaže na značaj i potrebu ekonomskog osnaživanja žena na selu posebno kroz podsticanje na preduzetništvo, osnaživanja u borbi protiv nasilja u porodici, kao i motivisanja žena da odlaze na preventivne zdravstvene preglede.

- Ovo je peta tribina na kojoj razgovaramo o životu i problemima žena na selu kako bi videli kako da omogućimo ženama da ostanu na selu. Cilj našeg programa je da ne pričamo samo mi koji predstavljamo parlament, vladu, lokalnu samoupravu, već da čujemo kakva iskustva imaju žene koje ovde žive - rekla je Gojković, navodi se u saopštenju.

Ukazala je da se, kada se govori o zastupljenosti žena u donošenju političkih i drugih važnih odluka, najčešće misli na žene u gradskim sredinama.

- A kada dođemo na selo, onda shvatamo da žene koje su nas poslale da ih predstavljamo nisu vidljive i da se susreću sa mnogim problemima - rekla je Gojković.

Navela je da u Narodnoj skupštini sada ima 93 narodne poslanice, a da je cilj da posle sledećih izbora u republičkom parlamentu budu i žene koje žive na selu i da tako budu vidljivije.

Gojković je naglasila da je posebno važno raditi na ohrabrivanju žena da prijave nasilje, te ukazala da postoje dobri zakoni u oblasti borbe protiv nasilja u porodici, ali da se mora otvoreno razgovarati o toj temi.

Rekla je da se pred nasiljem u porodici često zatvaraju oči i u gradovima i da je još teže u seoskim sredinama ohrabriti osobe koje trpe nasilje da ga i prijave, te ukazala da je zato važno da se žrtvi nasilja pruži zaštita i podrška kroz sistem.

Gojković je napomenula da patrijarhalna i tradicionalna sredina dovodi do toga da su muškarci uglavnom vlasnici imovine i da je zato neophodno raditi na ekonomskom osnaženju žena i istakla da je važno da zdravstvena zaštita bude više dostupna ženama na selu.

Na tribini su, osim Gojković, govorili ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo i pomoćnik direktora Opšte bolnice u Čačku Slavica Dragutinović i predsednik Kolor pres grupe Robert Čoban.

Kampanja "Žene žive i na selu" se realizuje uz podršku predsednice Narodne skupštine Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Kancelarije za ljudska i manjinska prava, kroz seriju tribina na kojima se razgovara sa ženama u seoskim sredinama Srbije.

Od 8. marta, Međunarodnog dana žena, kada je započeta kampanja konferencijom u Domu Narodne skupštine, održane su tribine u Novom Žedniku (Subotica), Banatskom Velikom Selu (Kikinda), Gamzigradu (Zaječar), Lučici (Požarevac), a u junu je u planu obilazak seoskih sredin a u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu, dodaje se u saopsstenju.

#Maja Gojković

#Selo

#Trepča

#tribina

#žene

'