AKTUELNO

Sajam za treće doba po šesti put biće održan u Beogradu pod sloganom "Grad u kome godine imaju budućnost” na Beogradskom sajmu 28. i 29. maja, najavila je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Stanisavljević je, gostujući na Televiziji Pink, istakla da je grad Beograd organizator, a predsednik Aleksandar Vučić pokrovitelj manifestacije Sajam za treće doba.

- Sajam svake godine poseti nekoliko desetina hiljada posetilaca. Pored komercijalnih izlagača, kojih će biti oko 60, pogodnosti za pripadnike trećeg doba ponudiće i gradska preduzeća i opštine. Posetioci će moći da provere svoje zdravlje, da dobiju korisne savete, bogatu ponudu usluga i robe, ali i da se druže, zabavljaju, izađu iz usamljenosti, potraže i pronađu nešto novo i korisno za sebe. Imperativ ovakvih manifestacija je poboljšanje kvaliteta života starije populacije - naglasila je Nataša Stanisavljević.

Prema njenim rečima, na sajmu će biti održana predavanja sa temama o zdravlju, putopisima, zdravoj ishrani, promocije izlagača, predstavljanje aktivnosti udruženja seniora i stvaralaštva starijih, književnost, kao i predavanja o tome kako zadržati vitalnost i fizičku i mentalnu.

- Sve to dešavaće se u okviru paviljona Grada Beograda, a važno je napomenuti da je većina programa interaktivna što znači da će posetioci moći da se uključe i učestvuju u njima. Posetioci sajma moći će da da dobiju savete od farmaceuta, stomatologa, fizijatara i drugih lekara, da se upoznaju sa ponudama banjskog turizma u Srbiji, da dobiju finansijske i pravne savete, informacije o penzijama, životnom i zdravstvenom osiguranju. Takođe tu su i firme koje nude proizvode isključivo penzionerima, domovi za stare, kućna nega, inovativni zdravstveni aparati, informacije o besplatnim programima i aktivnostima koje nude opštine i druge organizacije kao i udruženja penzionera i još mnogo toga - rekla je Nataša Stanisavljević.

Kako je navela, ove godine će biti mnogo zabavnih, rekreativnih i edukativnih programa, od kreativnih radionica, koncerata, dramskih minijatura, posetskih nastupa do sportskih programa prilagođenih starijima i velikog takmičenja u plesu.

– Sigurno najzabavniji program sajma biće izbor za mis i mistera trećeg doba uz mini koncert džez muzičarke Nade Pavlović i tombolu. Na sajam su pozvani seniori, pružaoci usluga, porodice i svi koji planiraju odlazak u penziju. Kroz prezentacije, izložbene štandove i radionice, biće predstavljene mogućnosti i aktivnosti u oblastima pomoći i nege u kući, zdravlja, socijalne zaštite, zapošljavanja, slobodnog vremena, edukacije, volontiranja, sporta i rekreacije, zdrave ishrane, hobija, stvaralaštva, putovanja, osiguranja i bezbednosti, kompjutera, finansija i ljudskih prava starijih – pojasnila je ona i dodala da je ulaz na Sajam za treće doba slobodan za sve posetioce, oba dana, od 10 do 17 sati.

Stanisavljević je rekla da će sajamski prostor biti podeljen u nekoliko celina, edukativni i izložbeni deo, a tu će biti i info pult Sekretarijata za socijalnu zaštitu, jer, kako je dodala, želimo da čujemo utiske i šta bi to još trebalo da se uradi u našem gradu.

Sekretarka Stanisavljević je podsetila da je prvi sajam održan 2014. godine, te da je tada ustanovljeno da su seniori zainteresovani za ovakvu manifestaciju.

– To nas je dovelo do pozicije da ovaj događaj postane najveći regionalni sajam namenjen populaciji 55+ i zbog toga ga već šestu godinu za redom tradicionalno organizujemo na Beogradskom sajmu, na prostoru od 2.000 kvadratnih metara. Prošle godine sajam je posetilo oko 25.000 najstarijih građana – rekla je ona i pozvala sugrađane da posete i ovogodišnji sajam.

Ona je rekla da dobre socijalne zaštite nema ako nema sredstava u budžetu da to može da se finansira.

– Dugovanja ka trudnicama i porodiljama su 2014. godine bila preko 500 miliona dinara, a sada se sve isplaćuje na vreme. Kada su najstariji građani u pitanju naša politika je da otvaramo klubove za penzionere, sada ih imamo 30, a ove godine otvaramo jedan na Čukarici u naselju Železnik i u Mirijevu. Ne zaboravljamo ni one kojima je pomoć potrebna, širimo mrežu usluga pomoć u kući. Ove godine smo otvorili Prihvatilište za decu, duže od 20 godina nije bilo adekvatnog prostora i sada je otvoren najsavremeniji objekat u Ulici Živka Davidovića. Deca zaslužuju najbolje moguće uslove i to im je ovaj grad omogućio. Otvorili smo i najsavremeniju ustanovu Predah, to je ustanova za povremeni i privremeni boravak dece sa smetnjama u razvoju kada njihovi roditelji nisu u mogućnostima da brinu o njima, kada imaju obaveze. Širimo mrežu usluge i podrške kada su u pitanju svi oni kojima je pomoć potrebna. Mi stalno razgovaramo sa građanima i širimo broj usluga – pojasnila je ona.

Kako je naglasila, imamo i višedecenijski problem, a to je prihvatilište za beskućnike koje je u veoma lošem stanju.

– Tu je bio problem imovinsko pravnih odnosa kojima se niko nije bavio, objekat nije bio ni uknjižen, mi smo uspeli da ga uknjižimo zahvaljujući zalaganju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i njegovog tima, a sledeće sedmice potpisujemo ugovor za studiju izvodljivosti i za izradu idejnog rešenja. Tako da ulazimo u proceduru koja će dovesti do adaptacije i rekonstrukcije tog objekta – pojasnila je sekretarka.

Da bi socijalna zaštita funkcionisala sistem mora da bude otvoren i dostupan svima zato i apleujemo na građane da nam se obrate ukoliko imaju bilo koji problem, zaključila je sekretarka Nataša Stanisavljević.

#nataša stanisavljević

'