AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je bio domaćin deci iz dijaspore koja su u poseti Srbiji u okviru Manifestacije "Svesrpski dečji sabor", a sa kojima je posetio Hram Svetog Save i kriptu tog hrama na Vračaru.

Bilo je prisutno oko sedamdesetoro dece iz 11 zemalja, i to, kako kaže Vesić, od Australije do Amerike.

- To su naša deca čiji su roditelji ili čak dedovi i bake poreklom iz Srbije. Neka od njih su prvi put došla u Srbiju što je malo i tužno, ali s druge strane je dobro da na ovaj način osnaže svoju vezu sa maticom - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Beoinfo/bg

Naveo je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je domaćin našoj deci iz dijaspore koja su u poseti Srbiji pet dana . Zamenik gradonačelnika kaže da je ovo 2.

"Svesrpski dečji sabor", akcija za koju je rekao da je "srpska Radost Evrope".

- Kao što pet decenija postoji Radost Evrope u Beogradu, kada deca iz čitave Evrope dolaze i borave određeno vreme kod naše dece iz Beograda u njihovim stanovima i porodicama, tako smo prošle godine pokrenuli tu srpsku Radost Evrope odnosno Svesrpski dečji sabor, gde naša deca iz dijaspore dolaze i provode određeno vreme u glavnom gradu - rekao je Vesić.

Tokom ovogodišnje posete, deca su, navodi Vesić, bila u Tršiću, a primio ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Beoinfo/bg

- Danas sam im ja domaćin, pokazujem im Hram Svetog Save. Mi ćemo sa ovom akcijom nastaviti. Nadam se da ćemo svake godine imati sve više i više dece, jer mislim da postoji velika potreba, s obzirom na našu veliku dijaposru koju imamo, da deca koja su već druga li treća generacija naprosto provode određeno vreme u Srbiji - kaže Vesić.

Dodao je da im je to prilika da nauče nešto o svojoj zemlji i tako se vezuju više za zemlju iz koje vode poreklo i koja je njihova matična zemlja.

- Nas Srba ima u Srbiji nešto preko sedam miliona, sa dijasporom nas ima, kažu, skoro deset miliona, ali srpski jezik govori možda 12 ili 13 miliona ljudi. Mi moramo, kao i drugi veliki narodi, da vodimo računa o svim onima koji govore srpski jezik i zato je veoma važno što su ova deca ovde - rekao je Vesić.

Naglasio je da će se ova akcija postaje tradicionalna i da će se nastaviti kako bi se i na taj način osnaživale veze dijaspore sa maticom.

Foto: Tanjug/Beoinfo/bg

Sa decom u Hramu Svetog Save bio je i predsednik Upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra Minja Subota, koji veruje da će manifestacija "Svesrpski dečji sabor" postati tradicionalna kao manifestacija "Radost Evrope".

#Goran Vesić

'