AKTUELNO

Radovi na rekonstrukciji Palilulske pijace su u završnoj fazi, a prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića očekuje se da će ta pijaca početi da radi već u septembru.

- Pijaca je građevinski završena. Ostalo je samo da se tehički dorade neki detalji - rekao je Vesić novinarima nakon obilaska radova i istakao da će to biti prva moderna tržnica u Beogradu koja će izgledati onako kako izgledaju pijace u razvijenim gradovima sveta - Kopenhagenu, Madridu, Barseloni, Londonu...

Vesić je podsetio da je Palilulska pijaca nastala pre 70 godina kada su ljudi sa sela počeli tu da prodaju robu posle čega je napravljena pijaca koja je, dodao je, bila jedna od najružnijih pijaca u Beogradu.

Foto: Tanjug/Sekretarijat za informisanje grada Beograda

- Beograd ne zaslužuje da ima takve pijace jer pijace su ne samo mesto gde se građani snadbevaju namirnicama već i mesto gde dolaze naši posetioci, odnosno stranci - rekao je Vesić i dodao da će pijaca Palilula biti mesto gde će posetioci moći da provedu slobodno vreme, ali pre svega da uživaju u prijatnom ambijentu i kupovini kvalitetnih i svežnih namirnica.

Izrazio je zadovoljstvo što su radovi na rekonstrukciji te pijace u završnoj fazi i dodao da je sredstva za rekonstrukciju pijace, koja košta oko milijardu i po dinara, obezbedilo JKP "Gradske pijace".

Vesić je naveo da Palilulska pijaca nije jedina koja se rekonstruiše i podsetio da je već rekonstruisan deo Kalenić pijace, te da se kreće u obnovu mlečne hale na toj pijaci.

Foto: Tanjug/Sekretarijat za informisanje grada Beograda

- Rekonstruisaćemo deo po deo Kalenić pijace jer ona treba da radi sve vreme dok je budemo rekonstruisali. Potom sledi obnova Senjačke i Bajlonijeve pijace. Bajlonijeva pijaca će biti poseban izazov za nas i ona će tek za nekoliko godina biti rekonstruisana jer trenutno nemamo dovoljno novca za to - rekao je Vesić i dodao da će ispod te pijace biti garaža sa skoro 1.000 parking mesta.

Direktor JKP "Gradske pijace" Bojan Bajagić je podsetio da je prošle nedelje u Beogradu održana Svetska konferencija unije veletržnica koja je okupila preko 150 delegata iz više od 30 zemalja.

- Imali smo priliku da delegate dovedemo u obilazak pijace Palilula i predstavimo im taj objekat koji parira namodernijim svetskim tržnicama, što su nam oni i potvrdili svojim impresijama. Veoma smo ponosni na ovaj kapitalni projekat i zadovoljni jer se radovi realizuju u predviđenim rokovima - rekao je on.

Dodao je da je, vodeći računa o interesima zakupaca i građana, objekat projektovan i izveden tako da zadovoljava najviše standarde u pogledu budućeg rada.

Za arhitektonsko rešenje i moderan dizajn pijace Palilula zaslužne su arhitekte iz studija "Inka" Dunja Nedeljković, Marina Lazović i Danica Stojiljković, koje su sa najboljim rešenjem pobedile na konkursu.

Foto: Tanjug/Sekretarijat za informisanje grada Beograda

Pijaca Palilula se prostire na četiri etaže na više od 12.000 kvadrata. U objektu pijace predviđene su odvojene zone prodaje poljoprivrednih i neprehrambenih proizvoda, koncipirane kao otvoreni prostor sa slobodnostojećim pijačnim boksovima.

Prostor je opremljen i najsavremenijom logistikom za snadbevanje, utovarnim rampama, magacinima, hladnjačama, prostorima za pripremu proizvoda i odlaganje otpada, tehničkim prostorijama, prostorom za "homedelivery", kao i parking mestima za zakupce i kupce.

U okviru pijace nalaziće se supremarket, mlečna hala i dodatni prodajni prostor.

#Goran Vesić

#Pijaca

'