AKTUELNO

Vreme je kada se planiraju putovanja, a oni koji vole da porane na letovanje već su odlučili gde će i kako će.

Kada sedimo u prevoznom sredstvu poput automobila, broda ili aviona, telo nam se nalazi u relativnom mirovanju, ali naše oči opažaju kretanje izvan vozila zbog čega može dovesti do kinetoze. Vrtoglavica, hladan znoj, bledilo, glavobolja, mučnina i povraćanje samo su neki od simptoma bolesti kretanja koje je moguće smanjiti prirodno.

Ima dece koja baš teško podnose vožnju, brzo se požale na muku i tada počinju problemi. Zato smo odlučili da pokušamo da pomognemo da se nekako prevaziđe.

Evo nekoliko saveta za sprečavanje mučnine tokom vožnje:

Foto: Pink.rs/Aleksandra A.

Pogled u daljinu – neka dete da gleda ka horizontu. Podstičite dete da gleda na daleku tačku van automobila. Igrati igre reči ili zapažanja.Pričajte sa detetom ili mu pustite omiljenu muziku

Obezbedite svež vazduh. Detetu će biti bolje ako je prozor otvoren, a po svaku cenu treba izbeći mirise hrane u automobilu. Kvalitetna klima takođe daje odlične rezultate!

Foto: Pixabay.com

Pravite pauze tokom vožnje – idealno je da na svaka 2-3 sata možete napraviti pauzu od oko barem 15-tak minuta kada dete treba obavezno izvesti iz kola.

TRI prirodna načina da ublažite mučninu tokom putovanja

1. Đumbir  Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je đumbir izvrstan lek protiv mučnine. On smanjuje neugodne posledice bez obzira konzumirate li ga u svežem ili sušenom obliku. Dovoljno je pojesti mali komadić svežeg đumbira.2. Prirodni čajevi Mučninu možete rešiti i ispijanjem čaja od kamilice, koji će umiriti eventualna grčenja i bolove u želucu. Protiv mučnine pomaže i čaj od paprene metvice, kadulje, lavande i ruže bez šećera. 3. Eterično ulje nane  Da bi spriječili mučninu na putovanju, možete posegnuti i za eteričnim uljem nane. Stavite jednu do dve kapi ovog eteričnog ulja na maramicu pola sata pre putovanja, pa duboko udišite kroz nju.

Na kraju, za vozače koji to vole i mogu – noćna vožnja je “zakon”! Dete se lepo ušuška, namesti i čim se primeti da je sanjivo – na put! Ovo je zaista rezervisano za oni kojima noćna vožnja nije teret već zadovoljstvo.

Foto: Pink.rs

Takođe, u apotekama su dostupni lekovi protiv mučnine. Treba biti oprezan sa njima i konsultovati se sa pedijatrom!

#Letovanje

#Putovanja

#deca

'