AKTUELNO

Prvi i jedini put u Beogradu tramvajskim šinama premošćena je reka Sava 1984. godine kada su spojeni Novi Beograd i stari deo grada, a danas je, posle 35 godina, Sava premošćena tramvajskim šinama i to onima koje su postavljene na Mostu na Adi.

Prva test vožnja tramvajskim šinama na Mostu na Adi obavljena je danas, a saobraćaj će preko te važne tramvajske deonice kojom će se Čukarica i Rakovica povezati sa Novim Beogradom početi da se odvija mesec dana kasnije, od 5. jula.

Foto: Andrej Nihil

U prvom tramvaju koji je prešao Most na Adi bili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski funkcioneri, predsednici opština, predstavnici gradskih preduzeća, predstavnici medija...

Foto: Grad Beograd

Vesić je izjavio da je danas veliki dan za Beograd i njegov saobraćaj. Ovaj projekat je, kako kaže, rađen godinu i po dana i njime su povezane Čukarica i Rakovica sa jedne strane i Novi Beograd sa druge.

- Ovo je prvi put posle 35 godina da se tramvajskim šinama izvrši premošćavanje Save, koje je urađeno prvi i jedini put 1984. godine. Dakle, Beograd je na drugu vezu čekao 35 godina – kaže Vesić.

Foto: Grad Beograd

Ističe da je budućnost grada u povezivanju njegovih delova, a sada će Čukarica i Rakovica imati direktnu vezu sa Novim Beogradom.

Foto: Grad Beograd

- Godinu i po dana je trajao ovaj posao u koji smo uložili oko 17 miliona evra. Izgradili smo 2,7 kilometara tramvajskih šina, dve nove tramvajske stanice, ispravljačke stanice, nekoliko potpornih stubova – kaže Vesić.

Narednih mesec dana će, kako najavljuje, biti vršeno testiranje, sve dok se ne dobije upotrebna dozvola, a tramvajski saobraćaj će preko ovog mosta početi da se odvija 5. jula.

Foto: Grad Beograd

- Od 5. jula će preko Mosta na Adi ići tramvaji. Za početak će saobraćati dve tramvajske linije, 11 i 13, a kasnije ćemo videti koji će još tramvaji saobraćati - naveo je Vesić.

#Goran Vesić

#Tramvaj

'