AKTUELNO

Temperature će, prema najavama meteorologa, još rasti.

Paklen dan u Beogradu, iako je tek prošlo podne. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) temperatura u 12.00 časova bila je 32 stepena, ali je subjektivan osećaj kao da je čak 41. Temperatura će, prema najavama, još rasti.

RHMZ upozorava na visok nivo UV zračenja u zemlji

RHMZ je upozorio je na visok nivo UV zračenja u celoj Srbiji u naredna tri dana, a posebno u Sjenici, na Kopaoniku i na Zlatiboru.Naredna tri dana mnogi gradovi i mesta u Srbiji označeni su crvenom bojom.Indeks UV zračenja danas je najviši u Sjenici i iznosi 10, dok je, između ostalog, na Zlatiboru, Kopaoniku, u Beogradu, Novom Sadu, na Paliću, Nišu, Leskovcu - 9.

U celoj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteo alarm, sa maksimalnim temperaturama do 36, u Beogradu do 35 stepeni Celzijusa.

Foto: RHMZ

Prema prognozi meteorologa, i narednih dana očekuje nas slično vreme kada je reč o maksimalnim temperaturama vazduha. One će se kretati od 33 do 36 stepeni Celzijusa, pa će narandžasti meteo alarm ostati upaljen sve do nedelje, kaže Slobodan Sovilj, meteorolog.

Pojava pljuskova i grmljavina biće krajnje izolovanog karaktera i to uglavnom u brdsko-planinskim predelima kao i ponegde na istoku i jugo-istoku Srbije.

- U Beogradu do kraja ove sedmice neće biti padavina, uz pretežno sunčano i veoma toplo vreme – kaže Sovilj. Ipak, promenu vremena možemo očekivati vrlo brzo.

Foto: Beta

U noći nedelja na ponedeljak i u ponedeljak ujutru stiže pogoršanje vremena, pa bi zatim veći deo naredne nedelje bilo nestabilno vreme, sparno, sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Kako sada izgleda, ne bi trebalo očekivati obilne padavine kakve smo imali pre desetak dana. U svakom slučaju, u zoni pljuskova biće uslova i za lokalnu pojavu grada i za količinu padavina između 10 i 20 litara po metru kvadratnom za kratko vreme – kaže meteorolog.

Ne treba očekivati veliki pad temperature, tako da bi maksimalne vrednosti naredne nedelje bile oko 30 stepeni, što će uz priliv vlage u nižim slojevima atmosfere, doneti sparinu.

Foto: Tanjug

Evo šta nas čeka u julu i avgustu

S obzirom na to da se za jun mesec prognozira više kiše, pljuskova i grmljavina, u julu i avgustu, kako najavljuje meteorolog Sovilj, treba očekivati duže sušnije periode.

- U julu i avgustu treba očekivati više temperature vazduha, a procenjeno je da bi za celo leto bile za stepen iznad prosečnih vrednosti. Ovo nije ništa neuobičajeno, ali svakako treba biti na oprezu zbog brojke od 30 do 50 tropskih dana koliko ih očekujemo ovog leta – kaže Sovilj.

#RHMZ

#Vremenska prognoza

'