AKTUELNO

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica danas je jednoglasno usvojila inicijativu da Bojanska ulica na Crvenom krstu na Vračaru ponese ime po srpskom i jugoslovenskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću.

Povodom obeležavanja tri godine od smrti slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, magazin „Bazar”, kompanija „Borba” i Goran Vesić, u svojstvu građanina, pokrenuli su inicijativu da jedna od beogradskih ulica dobije naziv po ovom umetniku, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Predlog Gorana Vesića je da Bojanska ulica na Crvenom krstu ponese ime slavnog glumca.

- Velimir Bata Živojinović je naša velika glumačka legenda. On je svojim nemerljivim umetničkim i kulturnim doprinosom obeležio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije. „Valter brani Sarajevo”, „Skupljači perja”, „Bitka na Neretvi” i mnogi drugi filmovi samo su neki u kojima je ostvario jedinstvene i neprikosnovene uloge, koje će ostati kao pečat jednog neverovatnog i neponovljivog dara - navodi se u inicijativi Gorana Vesića, koju je obrazložila predsednica Komisije Andrea Radulović.

Članovi Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica jednoglasno su usvojili i predloge odluka za imenovanje 3.009 neimenovanih ulica u okviru projekta ažuriranja adresnog registra i to na području gradskih opština Čukarica, Rakovica, Novi Beograd, Lazarevac, Barajevo, Mladenovac, Obrenovac i Sopot.

- Do sada smo imenovali 1.897 neimenovanih ulica, a sada su usvojeni i predlozi odluka za imenovanje još 3.009 ulica i to na teritoriji Čukarice 150 ulica, u Lazarevcu 579, na Novom Beogradu 75, u Mladenovcu 457 ulica, Barajevu 705, Obrenovcu 764 i Sopotu 279 ulica. Kako bi te ulice dobile prava imena, sarađivali smo sa Akademijom nauka i umetnosti, Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane, Gradskom bibliotekom i mnogim drugim ustanovama, ali su najvećim delom inicijative za nazive ulica davali sami građani i lokalne zajednice", objasnila je Radulović na sednici.

Komisija je usvojila i inicijativu RTS-a za postavljanje skulpture Miloja Miće Orlovića, istaknutog televizijskog voditelja, novinara i urednika, sa idejom da predložena lokacija bude ispred zgrade u Takovskoj 10 ukoliko se sve relevantne institucije usaglase. Skulptura koja bi bila postavljena je autorsko delo vajara Nebojše Savovića Nesa.

Na sednici je usvojena i inicijativa Gorana Vesića, u svojstvu građanina Beograda, da se podigne spomenik despotu Stefanu Lazareviću na prostoru između Gundulićevog venca, Drinčićeve i Palmotićeve ulice.

U inicijativi stoji da dve ulice u Beogradu već nose ime po njemu i da zbog njegovog izuzetnog značaja u našoj istoriji, odnosno u vođenju srpske despotovine u njenim najtežim trenucima i utemeljenju Beograda kao srpske prestonice, despot Stefan zaslužuje i spomen-obeležje.

#Beograd

#Ulica

#Velimir Bata Živojinović

'