AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za narednu nedelju!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na velike vrućine za ponedeljak i utorak, 1. i 2. jul.

U ponedeljak i utorak u većini mesta, a u sredu na jugoistoku zemlje, veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom od 35 do 38 stepeni - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug

Ipak, opasnosti od visokih temperatura koje su zahvatile evropske zemlje, poput Francuske i Španije, ne prete i našoj zemlji.

U Francuskoj je izmereno rekordnih 45,9 stepena, dok u Srbiji temperatura neće prelaziti 38 stepeni.

Sstotine vatrogasaca se bori sa požarima na jugu Francuske, posebno u regionu Gard, gde je registrovano čak 45,9 stepeni i gde je izgorelo oko 600 hektara zemlje i uništene desetine kuća i vozila, saopštile su nadležne službe.

U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva. Francuski mediji preneli su da je uhapšen jedan muškarac zbog izazivanja požara u Gardu.

Najmanje tri osobe stradale su zbog velikih vrućina u centralnom i severnom delu Italije, dok je u Milanu za 35 odsto povećan broj osoba koje se bolnicama i zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih usled visokih temperatura.

U tom gradu je zbačajno povećano i korišćenje električne energije zbog rada klima uređaja, zbog čega povremeno dolazi do "zamračenja" prodavnica i restorana, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug AP/Lewis Joly

U 40 španskih regiona, od 50, na snazi je meteo alarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regiona. Na severoistoku Španije, u Đironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni, dok je katalonska vlada saopštila da je uspela da obuzda 90 odsto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u severoistočnoj pokrajini Taragona.

Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u centralnom delu Toleda. I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period. Ta organizacija je navela i da je toplotni talas koji je pogodio Evropu, "apsolutno dosledan" ekstremima koji su povezani sa uticajem emisije gasova u uslovima "staklene bašte".

Pročitajte još: OVO JE NAJTOPILI DAN U GODINI! Temperatura nastavlja da raste - Britanci dobili savete zbog vrućine!

#RHMZ

#Vremenska prognoza

'