AKTUELNO

U okviru razgovora "Srbija i Japan na mostu svakodnevice", održanom u Nišu 3. jula, jedna Japanka je izložila niz zamerki na račun ponašanja Srba.

Dan nakon tribine, fotografja video-bima sa ovog događaja, na kojoj se vidi spisak navika u Srbiji, koje, po mišljenju autorke, prosečnom Japancu mogu biti čudne, osvanula je na Twitteru:

U najavi ovog razgovora o svakodnevnom životu Japana i Srbije, navedeno je da će učesnice biti Kanoko Tsuda, koja već duži niz godina živi u Beogradu, kao i Brankica Takahaši, koja godinama živi u Tokiju.

- Njih dve će razgovarati o sličnostima i razlikama između ovih zemalja i naroda. Istorija Srbije i istorija Japana isprepletale su se tek u prošlom veku. Iako su se borile na različitim stranama u najvećem ratu do sada, u ovim zemljama vlada međusobno poštovanje od početka uspostavljanja diplomatskih odnosa do danas - navodi se.

Učesnica poreklom iz Japana nam zamera da previše psujemo, da smo nedovoljno odlučni, kao i da ne vodimo računa o manirima.

"Pas gazda ne pokupi kaka", "pljuni pljuvačku napoje", "Čisti nos: oduvaj dah od nosa", "Ne može da ćuti i čeka", "neko uvek skoči red", "žaliju se puno u opšte", "uvek drugi kriv", "psuje puno, mada baba...", a psovke obuhvataju "majka, sunce, familija, sestra, tetka".

Navedene su još dve zamerke: "ne zanima drugima" i "ne radi odmah: sutra, saću (prim. nov: sad ću)".

Tvrdnje ove Japanke su pokrenule lavinu komentara na društvenim mrežama. Dok mnogi tvrde da je ovo jasna slika i prilika loših navika u Srba, jedan poznavalac japanske kulture ima drugačiji stav. Komentarišući na Twitteru, on je napomenuo da Japanci ovakve stvari mogu zameriti skoro svakom narodu.

- Neke od tih stvari su stvarno suprotne od onoga što oni obično rade, mada takvu listu oni mogu sastaviti za većinu naroda van Japana. Listu primitivnosti i gluposti koju bih ja sastavio za njih ne bi mogao da ograničim na toliko malo stavki doduše - navodi se u ovom komentaru.

#Japan

'