AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da je ubistvo 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko mrlja na obrazu međunarodne zajednice koja ni dve decenije kasnije nije učinila ništa da se zločinci pronađu i privedu pravdi i dodao da je srpski narod rešen da ostane na KiM.

Navodeći da su Srbi ubijeni na njivi, mučki, rafalima iz neposredne blizine, onako kako to rade zveri i bezdušnici, Đurić je rekao da je to jedan od najvećih zločina koji se dogodio na KiM, zločin čiji vinovnici ni nakon toliko vremena nisu pronađeni.

- Ovaj zločin je i danas mrlja na obrazu, pre svega, međunarodne zajednice, koja je bila nemi posmatrač masakra nevinih ljudi i koja ni posle dve decenije ništa nije učinila da se zločinci pronađu i privedu pravdi - naveo je Đurić.

Na taj način, međunarodna zajednica koja je preuzela odgovornost da na KiM osigura bezbednost, pravo i pravdu za svakog pojedinca, zajedno sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini šalje poruku da su zločini nad Srbima na Kosovu i Metohiji dozvoljeni i da pravda za srpske žrtve ne postoji.

- Mi se danas sećamo i oplakujemo nevine žrtve iz Starog Grackog, ali i vrlo jasno poručujemo da je srpski narod rešen da ostane i opstane na našoj svetoj kosmetskoj zemlji, uprkos svim nepravdama i pritiscima - naveo je Đurić.

On ističe da su Srbi navikli na nepravdu, ali na ugnjetavanje i ponižavanje nikada.

- Srbija je danas jača, spremnija i odlučnija da na eventualne takve pokušaje odlučno odgovori i zaštiti svoj narod na svojoj teritoriji. Srbija neće dozvoliti teror i zločine nad Srbima u pokrajini - naveo je Đurić.

On je istakao da će Beograd nastaviti da insistira na istini o stradanjima žetelaca u Starom Grackom, ali i svih sunarodnika koji su na Kosovu i Metohiji ubijeni samo zato što su Srbi.

- U tom našem traganju za istinom, pokazaće se da je ono što pojedini predstvnici albanskog naroda na KiM opisuju kao pravednu borbu za slobodu, u stvari, ogoljeni zločin i terorizam. A ti zločini nikada ne zastarevaju, niti se zaboravljaju, i zločince na kraju uvek stigne ruka pravde - zaključio je Đurić.

#Kosovo

#Marko Đurić

'