AKTUELNO

Agencija Srna objavila je tekst u kojem tvrdi da je jedan od svedoka trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji rekao da su izvađeni organi ubijenih Srba isporučivani redovno od ponedeljka do srede komercijalnim letovima za Istanbul.

Takođe, navodi Srna, u istrazi koju su povodom trgovine organima vodili istražitelji Unmika, svedok, koji je označen slovom "P", potvrdio je "saznanja" da je većina članova klana braće Ramuša i Dauta Haradinaja i Naima Maljokua živela u oblasti Tropoje u Albaniji, prenosi RTRS.

Braća Haradinaj, posebno Daut, imaju veoma dobre veze na Bliskom istoku i u Turskoj. Mnogi islamski fundamentalisti su se terorističkoj OVK upravo pridružili u bazama Tropoja i Kukeš, pre i i toku rata na poziv braće Haradinaj, navodi se u Izveštaju sa oznakom "strogo poverljivo" šefa Misije za istrage zločina iz Skoplja i Prištine Emona Smita.

Agencija navodi da je u posedu poverljive prepiske Smita sa šefom Misije za istrage Patrikom Lopesom Teresom u kojoj Smit, na Teresov zahtev, dostavlja izveštaj o ishodu razgovora koje je imao sa šefom Unmikovog Odeljenja za pravosuđe Polom Kofijem u vezi sa zločinima na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na "Žutu kuću" na severu Albanije.

Drugi svedok, "C", do detalja je ispričao ko su vođe kriminalnih klanova u oblasti Prizrena.

Prema njegovim rečima, Islam Kastrati, bivši pripadnik MUP-a Srbije i vlasnik restorana "Skenderbeg" u mestu Dušanovo, u opštini Prizren, vođa je klana "Kastrati". Bez saglasnosti i prethodno njemu plaćenog reketa, niko u regionu Prizrena nije mogao da pokrene bilo kakav biznis.

Drugi članovi tog klana su Daut, poznat kao Daći, a koji je, prema rečima svedoka "P" i "C", "seksualni manijak, potom Fadilj koji je težak pijanac" i često boravi u Elbasanu u Albaniji, Ređep i nekoliko ostalih, čijih imena "P" nije mogao da se seti, a koji su u bliskim odnosima s braćom Haradinaj.

U izveštaju se navodi da je drugi, "Đeljaj klan", blizak sa Islamom Kastratijem, a njegov vođa je Šićuri Đeljaj, trener fudbalskog tima Lirija i vlasnik restorana "Mlini" na putu za Brezovicu, u blizini Prizrena.

Prema rečima svedoka "C" i "P", njegov brat Feim Šićuri veoma je inteligentan i on je mozak Islama Kastratija.

U izveštaju se ističe da su klanovi Elšani, Đeljaj i Kastrati poreklom iz plemena Ljuma, na severu Albanije i da već decenijama održavaju odlične odnose.

Jasno je da ne bi mogli da se bave kriminalom, prostitucijom, reketiranjem, ucenama i trgovinom belim robljem da ne poštuju taj njihov "Fis" zavet, dodao je Smit.

On je preneo da mu je svedok "P" naveo i neka druga imena vezana za slične "poslovne aktivnosti". Spomenuo je izvesnog pripadnika OVK Dauta Lauša iz Suve Reke koji je kao i ovi klanovi učestvovao u kidnapovanju Srba.

- 'P' mi je rekao da su mnogi zarobljeni Srbi bili prisiljeni da rade na jednoj farmi, da su on i drugi koji su bili uključeni u prebacivanje kidnapovanih Srba imali naređenja da uklanjaju leševe Srba sa specifičnih lokacija sa Kosova i da ih prebacuju u Albaniju da bi prikrili dokaze - napisao je Smit.

Prema rečima svedoka "P", OVK je u jesen 1999. godine počela da koristi mnogo više planinske staze i puteve, kao i korita reka da bi prebacivala srpske leševe ili zarobljenike u Albaniju, zato što je postalo teže i rizičnije prelaziti granicu normalnim putem.

Svedok "C" je direktno imenovao jednu osobu uključenu u trgovinu ljudskim organima, Aliju Ljujaja iz Elbasana, koji je bio u istom "biznisu" i imao dobre veze u Turskoj i još nekim bliskoistočnim zemljama.

- On je 'njima' donosio novac koji je dobijao za prodate organe. Ko su to 'oni', upitao sam ga? Pa, Džavid... i nekoliko drugih. Taj Džavid nema dušu, i nije me briga da vam odam njegovo ime u vezi sa ovim 'biznisom' - naveo je Smit.

Autor izveštaja je preneo da je svedok "P" rekao da je lično poznavao Aliju Ljujaja i da je on rođak Islama Kastratija i Šićuri Đeljaja, kao i odličan drug Dauta Haradinaja.

- 'P' mi je rekao da su koristili puno regruta posle rata da obavljaju prljave poslove za OVK, poput iskopavanja i prenosa leševa u Albaniju, a neke su prisiljavali da ubijaju Srbe i albanske dezertere, i plus mnogi su prethodno dugovali novac 'za zaštitu', te su na ovaj način bili prisiljeni da isplate dug za 'albansku stvar'. Na taj način su svi bili umešani u prljave poslove i nakon toga za njih nije više bilo izlaza - naveo je Smit.

Svedok "C" je, prenosi Srna, Smitu rekao da su mnogi Srbi bili dovođeni visoko u planine da bi im se popravila krvna slika.

On je dodao da im je "davana dobra hrana, imali su intenzivne aktivnosti radeći na farmama i sekli drva, a posle nekog vremena, kada bi stigle porudžbine za ljudske organe, odvodili su ih u Burel gde su 'čekali' na 'operaciju'", prenosi Srna.

- Dan pre 'operacije' odvođeni su u Fuše-Kruje, ili bolje rečeno na obližnji ranč, istočno od varoši. Nakon što bi iz njih 'povadili sve što je vredilo', bili su 'bačeni' tamo" - rekao je ovaj svedok, koji je dodao da su sve te masovne grobnice na privatnom zemljištu.

#Trgovina ljudima

#Zločin

#organi

'