AKTUELNO

Vasilije Milutinović se od rođenja bori sa najtežim oblikom Westovog sindroma i drugim oblicima intelektualne invalidnosti, koje mu ne dozvoljavaju da bude normalno dete.

Uprkos svemu, Vasilije je veseo dečak. Svaki dan je borba, a njegovu porodicu najviše obraduje kada vide makar mali napredak u razvoju hrabrog Vasilija.

Njegov otac, Dejan Milutinović kaže da je dečak rođen prevremeno i da je za to cena bila najveća moguća.

Foto: TvPink Printscreen

- Rođen je u sedmom mesecu. Tada je došlo do oštećena mozga, jer nije bio dovoljno razvijen. Bio je u inkobatoru tri meseca, imao je takođe i sepsu. Lekari nisu znali u kom pravcu će sve da napreduje. On je sada slabovid, vidi kroz maglu i sve mu je crno-belo – kaže Dejan objašnjavajući da je to tipično za Westov sindrom.

- Ima najteži oblik epilepsije. Pije dva leka jer ima oštećenje jednog dela mozga - kaže on i objašnjava da uprkos tome mali Vasilije je neka vrtsta čuda, jer se ponaša netipično za svoju dijagnoznu.

- Sve razume, sve pamti. Jedino ne može da sedi i hoda. Kod njega je sve od svega po malo i to je malo teže za lečenje. Kasni godinu dana za ostalom decom. Po papirima on treba da bude biljka i da leži. Postoji mogućnost lečenja u inostranstvu. Jedini lek kod nas je maltretiranje fizikalnom terapijom koja se radi pet dana nedeljno, po pet sati. Cifra za to iznosi mesečno od 120.000 do 150.000 dinara. Mi taj novac dobijamo zahvaljujući SMS-u građana. Lečimo se od naroda. NIsmo jedini, ima nas mnogo – kazao je Dejan.

Pomoć Vasiliju!

Račun za uplatu: DINARSKI: 160 – 463442 – 51 DEVIZNI EUR: 00 – 540 – 0001935.9 IBAN: RS35160005400001935926 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

On kaže da je pored svih akcija koje su pokrenuli, porodica preko Instagrama kontaktirala i vlasnika i direktora Pink televizije, koji se odmah odazvao.

- Kontaktirao sam i Željka Mitrovića koji je rekao da će učiniti sve i pomoći na bilio koji način i hvala mu na tome – rekao je Dejan.

Vasilije se bukvalno svakog dana bori za makar mali napredak, a kako kaže njegov otac, u tome mu pored porodice pomaže human narod. Međutim, njemu je pomoć i dobra volja i dalje preko potrebna.

Šta je WEST SINDROM?

West sindrom tip je epilepsije koji se u 90 odsto slučajeva pojavljuje do navršene 1. godine života, najčešće između 4. i 6. mjeseca, dok se u vrlo malom postotku može pojaviti i do navršene 4. godine života. Sindrom je prvi opisao dr.West 1841. godine u pismu koje je objavljeno u medicinskom časopisu „Lancet“ u Engleskoj. West je opisao napade tipa infantilnih spazma koje je primijetio kod svog sina. Iako su lekari već tada znali za ovu vrstu napada, tek su 8 godina kasnije povezani sa psihomotornom retardacijom (psihomotornim zaostajanjem). Posljednji treći simptom karakterističan za West sindrom lekari su opisali 1952. godine kada su kod velikog broja dece s infantilnim spazmima opisali jedinstveni oblik EEG nalaza, hipsaritmija.

- Do sada smo potrošili 2 miliona dinara, prikupil smo 18.000 evra akcijama sa Žandarmerijom Srbije. Narod se odazvao, ali potrebno nam je još toliko. Uradili smo dve transplatacije matičnim ćelijama, sada 15. je treća koja ne sme da se prekine. Ova terapija je pokazala delimične rezultate. Očekujemo da ima napredak. Najveća želja nam je da probamo da idemo u inostranstvo, ne smemo da odustanemo, ali za to nam je potreban novac. Učino bih sve da moj Vasilije dobije sve što mu je potrebno da se oporavi. On je najjači od svih nas, jer on kroz to prolazi, a mi smo uz njega – kaže Dejan.

Porodica Milutinović još jednom apeluje na sve ljude dobrog srca da pomognu i svojom donacijom učine da Vasilije nastavi svoju svakodnevnu brobu.

#Pomoć

'