AKTUELNO

Vladimir Nikić, predstavnik Poslovnog inkubatora iz Novog Sada, član je Evropske mreže preduzetništva i angažovan je na projektu Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs) koji potpuno finansira Evropska komisija sa ciljem usavršavanja mladih preduzentika širom Evrope.

- Poslovni inkubator je jedna od kontakt tačaka koja je uključena u program Erazmus za mlade preduzetnike. Ovaj program funkcioniše tako što se određene institucije iz zemalja učecnika COSME programa (čiji je i Srbija članica) uključuju kao kontakt tačke grupisane u konzorcijumima - objašnjava Nikić, i dodaje da se Poslovni inkubator nalazi u konzorcijumu čiji su koordinatori u Valensiji, kao i da u Srbiji trenutno postoje četiri kontakt tačke, od kojih je jedna  Poslovni inkubator.

Kako kaže, ovo je program koji finansira Evropska komisije, i označen je kao prioritetan program koji podstiče razvoj preduzetništva kod mladih, i napominje da se naziv "mladi preduzetnici", koji program nosi, odnosi na iskustvo koje učesnici imaju kao preduzetnici, a ne na starostnu dob.

- Svako sa tri ili manje godina iskustva u preduzetništvu spada u kategoriju mladih preduzetnika - objašnjava Nikić.

Ove godine Evropska komisija obeležava 10 godina od pokretanja programa

Prema njegovim rečima osnovne karakteristike ovog programa su što u njemu mogu da učestvuju zaposleni i nezaposleni, pa čak i studenti:

- U ovom konkretnom slučaju ovo je program mobilnosti mladih preduzetnika i iskusnih preduzetnika koji imaju više od tri godine iskustva u bavljenju biznisom, koji su domaćini mladim preduzetnicima - dodaje Nikić.

Foto: Pink.rs.

Kaže da se svi zainteresovani mogu registrovati preko elektronske platforme (koja je na adresi erasmus-entrepreneurs.eu). - Domaćini i mladi preduzetnici tada navode svoju motivaciju, šta očekuju i u kojim pravcima žele da se razvijaju. Tokom tog povezivanja definiše se koji je taj period kada će mladi preduzetnik boraviti u stranoj zemlji, i taj period može trajati između jednog do šest meseci - kazao je Nikić.

Nadoknada Evropske komisije se kreće od 540 evra do 1.100 evra mesečno, u zavisnosti od zemlje u koju se putuje. Što znači da mladi preduzetnik za šestomesečni boravak u Austriji dobija finansijsku pomoć u iznosu od 5.400 eura.

Iskustva svih mladih preduzetnika su pozitivna

Navodi da mladi preduzetnik i domaćin imaju obavezu da kreiraju plan aktivnosti u kome se dosta detaljno navodi kojim će se poslovima mladi preduzetnik baviti tokom boravka u toj kompanijom.

- Suština ovog programa je stručno i praktično usavršavanje mladih preduzetnika kako bi stekli potrebne veštine i znanja za vođenje sopstvenog biznisa - kaže Nikić dodajući da se često desi da se i po završetku programa saradnja između mladih preduzetnika i domaćina nastavi.

Foto: Tanjug

Ono na čemu se na ovom programu insistira je da podjednaku korist od ove razmene imaju i mladi preduzetnik i domaćin.

- Svaki mladi preduzetnik prilikom apliciranja treba da napiše biznis plan na engleskom jeziku u kome će opisati svoj biznis, da preda svoj CV, i naravno izabere u koje države želi da ide, koji ga poslovi interesuju, i koliko očekuje da bude trajanje razmene. To isto radi domaćin, ali bez biznis plana - objasnio je on i osvrnuo se da se do sada još uvek nije dogodilo da neka prijava bude odbijena.

Podsetio je da jedini slučaj kada prijhava može biti odbijena jeste kad se mladi preduzetnik prijavi kao takav a ima više od tri godine iskustva, ili obrnuto, kada bi se domaćin prijavio kao neko ko ima više od tri godine iskustva, dok ih zapravo nema, u tom slučaju prjava se oodbija i ne postoji mogućnost njenog ponovnog popunjavanja.

- Najčešće su u programima razmene učestvovali mladi preduzetnici iz Srbije koji su želeli da se razvijaju u oblasti marketinga, ali u poslednje vreme imamo mnogo učesnika koji se uključuju u program radi usavršavanja u oblasti informacionih tehnologija i kreativnih industrija, i imamo određen btoj mladih preduzetnika koji se bave poljoprivredom. Pored gore nabrojanih, moguće je učešće preduzetnika koji rade u praktično svim mogućim oblastima.

Foto: Pink.rs.

Prema njegovim rečima, sve države Evrope osim Švajcarske učestvuje u ovom programu razmene mladih preduzetnika.

- Ovo je stvarno program koji bi svako trebalo da iskoristii. Učešće u programu besplatno, a ljudi kroz ovaj program dobijaju sva potrebna sredstva koja im pomažu da provedu određeno vreme u nekoj kompaniji u inostranstvu, dok apliciranje ne podrazumeva rangirnaje, već je dovoljno da amladi preduzetnik samo pronađe domaćina kod koga će otići - zakljucio je Nikić.

Zainteresovani za učešće u programu više informacija mogu dobiti slanjem na vebsajtu programa erasmus-entrepreneurs.eu ili putem imejla vladimir.nikic@inkubator.biz.

#EU

#Ekonomija

#Evropa

#Evropska komisija

#preduzetnici

'