AKTUELNO

Odlučeno je da je za sprovođenje odluke o premeštanju izbornog materijala zadužen sekretar Republičke izborne komisije.

U zgradi Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana u toku su pripreme prostorija za prijem novih glasačkih listića na izborima za predsednika Srbije koji će biti održani na proleće, dok će izborni materijal sa prošlogodišnjeg glasanja biti premešten u magacin u Zemunu.

Republička izborna komisija danas je na sednici odlučila da se izborni materijal sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, održanih 24. aprila i ponovljenih na pojedinim mestima 4. maja, iz zgrade u Kralja Milana premesti u magacinski prostor Privrednog društva "Papir servis FHB" u Zemunu.

Izborni materijal koji će biti premešten u magacin uključuje glasačke listiće, kontrolne listove za proveru ispravnosti glasačkih kutija i potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkom mesta.

Uslovi i način čuvanja izbornog materijala urediće se ugovorom koji će potpisati "Papir servis FHB" i predsednik RIK Vladimir Dimitrijević. Inače, izborni materijal se čuva četiri godine.

Kako se navodi u odluci, ugovorom će se odrediti način čuvanja izbornog materijala tako da ne bude dostupan neovlašćenim licima, kao i način postupanja sa izbornim materijalom nakon isteka roka za njegovo čuvanje.

Na današnjoj sednici odlučeno je da RIK, po zahtevu za slobodnan pristup informacijama od javnog značaja koji je podnela poslanička grupa DJB, u elektronskom obliku toj poslaničkoj grupi dostavi zapisnike o radu biračkih odbora sa 15 biračkih mesta na izborima za narodne poslanike koji su održani 24. aprila prošle godine.

S. P.

#Predsednički izbori

#Republička izborna komisija

#početak

'