AKTUELNO

Povodom 27. po redu manifestacije „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić posetio je juče, 19. avgusta 2019. godine sa svojim saradnicima, članovima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, opštinu Despotovac u Pomoravskom upravnom okrugu.

- Naš zadatak je da idemo po Srbiji, strpljivo i mukotrpno udružujemo i mirimo, sa željom da vratimo narod Srbije svojim korenima, da sprečimo postojeće deobe i buduće seobe, da nam ljudi ostaju ovde - poručio je Krkobabić.

Foto: Opština Despotovac

Na skupu održanom u prepunoj sali Narodne biblioteke, Krkobabić je sa kopredsednikom Nacionalnog tima i predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU, Draganom Škorićem, potpredsednikom tog odbora prof.dr Milovanom Mitrovićem, političkim analitičarem Vladimirom Goatijem i fudbalskim stručnjakom Milanom Živadinovićem uz rukovodstvo opštine, zadrugare i ostale meštane Pomoravlja razgovarao o načinima da se spreči pražnjenje seoskih predela i neophodnim uslovima za život koji bi privukli mlade da ostanu na selu.

Foto: Opština Despotovac

Akademik Škorić je izrazio svoje zadovoljstvo što Akademijski odbor za selo SANU daje svoj praktični doprinos u oživljavanju sela Srbije kroz akciju Kabineta ministra Krkobabića „500 zadruga u 500 sela“, te se tako konačno mogu videti i neki plodovi napora koje ovaj odbor već osam godina sa svojih 25 akademika i univerzitetskih profesora ulaže u to pitanje.

Govoreći o odlasku mladih Vladimir Goati izjavio je “Učinićemo sve da nam mladi ostanu, ali ćemo biti zadovoljni i ako uspemo da njihov odlazak smanjimo u što većoj meri“

Foto: Opština Despotovac

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić zahvalio je ministru na poseti i dodao da će ova opština aktivno učestvovati u svim projektima koje država uz pomoć nauke i struke realizuje.

Nakon ovog skupa ministar Krkobabić je na Trgu Despota Stefana Lazarevića svečano otvorio 27. po redu manifestaciju „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ koja se u Despotovcu i manastiru Manasija održava od 19-28. avgusta 2019.

#Milan Krkobabić

'