AKTUELNO

Još jedna tek rođena beba pronađena je juče, i to u kontejneru pored groblja u beogradskom naselju Žarkovo. Novorođenče je u dobrom stanju i prevezeno je u univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj.

- Svako ko je u toku sa ovim informacijama koje su aktuelne prethodna dva dana svakako je svestan da se radi o jednoj gorućoj temi sa kojom se susrećemo, i ona je sigurno na čitaoce ostavila veoma snažan i tužan utisak - rekao je za TV Pink advokat Andrija Marković i dodao da je tendencija takva da ovakvih slučajeva ima sve više i da su posledice različite u zavisnosti od toga da li se radi o NN detetu ili detetu čiji su roditelju poznati.

Kako on kaže pokretanje postupka može da se račva u dva pravca, a prvi je sudski  postupak, dok u drugom slučaju organ starateljstva, odnosno Centar za socijalni rad, pokreće postupak.

- Ono što je najbolje rešenje, ako već mora da se ostavi beba jeste da oba roditelja u Centru za socijalni rad daju izjave o objektivnim razlozima zbog kojih ne mogu da vode računa o bebi, i u tom slučaju se odmah kreće sa postupkom usvojenja deteta u hraniteljsku porodicu - rekao je Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, mi živimo u dobu društvenih mreža, gde ljudi dozvoljavaju sebi da sude, a da čak ni ne znaju okolnosti tog konkretnog slučaja, upozorivši da je takav stav pogrešan, te da o tome može tek da se sudi kada se nađemo u istoj situaciji.

- Roditelji koji ostave dete u saradnji sa socijalnom službom ne snose nikakve pravne posledice, jer su oni u tom momentu u objektivnoj nemogućnosti da vrše svoje roditeljsko pravo - objasnio je Marković i naglasio da su oni i moralno i pravno daleko ispred u odnosu na slučaj bebe koja je pronađena u Žarkovu.

Ukoliko neko zaista nema nameru da gaji dete koje se već rodilo mora da zna za ovu mogućnost kako ne bi došlo do ovakvih situacija.

- Krivični zakonik podrazumeva više krivičnih dela koja se u zavisnosti od okolnosti konkternog slučaja mogu kvalifikovati kao neko od krivičnih dela ubistva, ubistva u pokušaju, ili ubistva deteta pri porođaju - objasnio je Marković, i naveo da ne možemo uvek da govorimo o majkama kao glavnim krivcima, već i da neko od članova porodice može majku lišiti deteta van njene volje, te da je majka u tom slučaju žrtva.

Foto: TvPink Printscreen

On objašnjava da je sudska praksa takva da se svaki slučaj mora analizirati detaljno i nezavisno od drugih slučajeva. Najbitnije je da u ovom slučaju sud ne trpi uticaj kako javnosti tako i medija.

Još je objasnio da je u slučaju čedomorstva potrebno da se uradi veštačenje psihičkog stanja majke tokom porođaja ili neposredno posle porođaja. Kako kaže, postporođajna depresija koja je uglavnom uzrok ovakvih dela, može trajati i mesecima posle porođaja, s tim što depresija može da se javi i tokom trudnoće.

#Beba

#Napuštanje

#Žarkovo

'