AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je, za Novo jutro, da su “svi radovi na Trgu Republike upravo završeni” i da je ovaj javni prostor od “jutros u devet sati otvoren za saobraćaj i pešake”.

Reči zamenika gradonačelnika potvrdio je i reporter Pink televizije Mihajlo Pavić koji se uključio direktno u program sa Trga Republike iza koga su se videla prva vozila koja su prošla Trgom.

Foto: TvPink Printscreen

- Pedeset i pet dana pre roka grad Beograd je uspešno završio rekonstrukciju našeg centralnog gradskog trga, Trga Republike -  rekao je Vesić i “čestitao kompaniji Štrabag i Direkciji za gradskog gradjevinsko zemljište grada Beograda na odlično obavljenom poslu”.

Foto: TvPink Printscreen

- Beograd je konačno dobio centralni trg kakav imaju velike evropske metropole, više od vek i po od kako je ovaj trg počeo da se formira. Napravljena je raskošna i prostrana pešačka zona, drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije a postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, četiri saobraćajne trake, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku, preko 100 svetiljki na daljinsko upravljanje čije svetlo može da se prilagođava događajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajući stubići sa kamerama. Sve to krasi novi Trg republike u Beogradu, koji svi pešaci i vozači ponovo koriste od danas - rekao je Vesić.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

- Trg republike nije bio obična građevinska rekonstrukcija, već uređenje najvažnijeg gradskog prostora na kome će građani sada moći da koriste mnogo kvalitetnih sadržaja. Sve je i rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu i još mnogo toga... Taj prostor će se sada koristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija - rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

- Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu sa četiri kandelabra, fasada Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska. Za osvetljenje trga ugrađeno je preko 100 novih svetiljki u sistem daljinskog upravljanja. Na čitavom prostoru je zasađeno 27 novih stabala, pa tako sa već postojećim sada ima preko 50 stabala na potezu Vasina – Makedonska - Kolarčeva. Pored 27 kamenih klupa, na Trgu republike će se nalaziti i pet pametnih klupa s besplatnim internetom, senzorima i punjačima za prenosive uređaje. Na dve lokacije predviđeno je i šest potapajućih stubića, koji omogućavaju ulazak vozila s dozvolom, a parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu s Vasinom ulicom -  rekao je Vesić i dodao da je “posebnom obradom granita na pešačkom delu obeleženo je mesto na kome se nalazila Stambol kapija, a na pojedinim pločama granita biće obeleženo i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci pali u borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine”.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

- Zahvaljujem se građanima Beograda koji su imali strpljenja da sačekaju da završimo radove ali sada svi zajedno možemo da uživamo u divnom gradskom trgu. Zahvaljujem im se jer su izdržali torturu Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića koji su sve učinili prethodnih meseci da se rekonstrukcija Trga Republike nikada ne završi. Uništavali su saobraćajne znake, rušili ograde, blokirali radove, napadali radnike i devastirali gradsku imovinu. Lagali su da neće biti više saobraćaja na Trgu, da će biti uklonjen spomenik Knezu Mihajlu!? Danas je tužan dan za Đilasa, Jeremića i Obradovića koji su poraženi time što je Trg Republike završen. Pobedio je Beograd koji želi da živi, da se menja i razvija. Zato, drage Beograđanke i Beograđani neka nam je sa srećom naš novi Trg koji će koristiti generacije iza nas -  poručio je Vesić.

Napravljena je raskošna i prostrana pešacka zona, drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije, a postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, četiri saobracajne trake, nova kontaktna mreža za trolejbuse, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku...

Na trgu je postavljeno 100 svetiljki na daljinsko upravljanje cije svetlo može da se prilagodava dogadajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajuci stubici sa kamerama...

- Sve to krasi novi Trg republike u Beogradu, koji svi pešaci i vozaci ponovo koriste od jutros - rekao je Vesić.

Kako kaže, Trg republike nije bio obicna građevinska rekonstrukcija, već uređenje najvažnijeg gradskog prostora na kome ce građani sada moci da koriste mnogo kvalitetnih sadržaja.

Sve je i radeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu i još mnogo toga, dodao je on.

Taj prostor će se, dodao je Vesić, sada koristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija,

O SLUČAJU 'DAJREKT MEDIJE' : Najvechi sukob interesa viđen u politici

Slučaj "Dajrekt medija" najveći je sukob interesa viđen u evropskoj politici, a možda i u svetu, ocenio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. - Mi smo kao stranka mnogo puta govorili kako je Dragan Đilas trgovao sekundama i ukazivali koliko se obogatio zloupotrebom položaja. On je kao državni funkcioner imao privatnu firmu koja je trgovala sa Radio-televizijom Srbije i Studiom B, To je veliki sukob interesa i ne znam da li postoji veći, a niko ga za to nije prozvao osim Verice Barać -  rekao je on. Vesić kaže da je zadovoljan time što su sud i tužilastvo počeli da se bave istragom tog slučaja. - Pokazalo se da Djilasa intersuje samo da profitira politički, a ne interesuje ga život niti sudbina građana. Važan mu je samo sopstveni interes i to koliko će se obogatiti -  rekao je Vesić, koji je i funkcioner SNS. Kaže i da bi Boris Tadić i Vuk Jeremić možda mogli da svedoče, jer verovatno znaju dosta o tome šta je Đilas radio. Vesić kaže da nema nedodirljivih što se zakona tiče i da je to više puta ukazivao i predsednik Aleksandar Vucić. On je kao primer naveo hapšenje predsednika Grocke Dragoljuba Simonovića koga kaže" nije zaštitila partijska knjizica". -Pred zakonom su svi isti, moras da radis po zakonu, a ako ne radis odgovoran si - rekao je Vesić. Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je ove nedelje istragu protiv četvoro osumnjičenih za zloupotrebe u RTS-u prodajom sekundi reklamnog prostora "Dajrekt mediji" suprotno cenovnicima javnog servisa, kao i protiv Dajrekt medija kao pravnog lica. Uhapšeni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u produženom trajanju, jer su svojim postupcima oštetili budžet Javnog servisa. Kompanija "Dajrekt medija" bila je u vlasništvu Dragana Djilasa, koji je u međuvremenu naveo da je 2013. godine prodao "biznismenu iz Bugarske".

Vesić je takođe dodao da je posebnom obradom granita na pešackom delu obeleženo mesto na kome se nalazila Stambol kapija, a na pojedinim plocama granita bice obeleženo i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci pali u borbi za oslobodenje Beograda 1944. godine.

Kako je naglasio, opozciji je ova rekonstrukcija teško pala.

- Zahvaljujem im se jer su izdržali torturu Dragana Đilasa, Vuka Jeremica i Boška Obradovica koji su sve ucinili prethodnih meseci da se rekonstrukcija Trga Republike nikada ne završi -  rekao je Vesić.

Zahvaljujem im se jer su izdržali torturu Dragana Đilasa, Vuka Jeremica i Boška Obradovica koji su sve ucinili prethodnih meseci da se rekonstrukcija Trga Republike nikada ne završi", rekao je Vesić.

- Lagali su da nece biti više saobracaja na Trgu, da ce biti uklonjen spomenik Knezu Mihailu. Danas je tužan dan za Đilasa, Jeremica i Obradovica koji su poraženi time što je Trg Republike završen. Pobedio je Beograd koji želi da živi, da se menja i razvija. Zato, drage Beogradanke i Beogradani neka nam je sa srecom naš novi Trg koji ce koristiti generacije iza nas - poručio je Vesić.

On je dodao i da će i Karađodrđeva ulica sutra biti otvorena za saobraćaj i da je ta ulica primer kako se na pravi način rekonstruišu ulice u gradu.

#Goran Vesić

'