AKTUELNO

Srbiju je u prvih sedam meseci 2019. godine posetilo 2,04 miliona turista, što je za pet odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja turista, 1,07 miliona su bili domaći gosti, što je porast od 6,0 posto u poređenju sa istim lanjskim periodom, dok je broj inostranih posetilaca skočio za 5,0 procenata, odnosno na 970.699 miliona ljudi, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Srbija beleži i rast od 6,0 odsto u broju noćenja, sa ostvarenih 5,68 miliona noćenja.

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima (37 odsto), zatim slede planinska mesta (36 odsto), dok su stranci najviše boravili u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku, Zlatiboru, Vrnjačkoj i Sokobanji.

Od izabranih turističkih mesta, domaći turisti najviše su se odmarali na Zlatiboru, u Vrnjačkoj Banji, Sokobanji i na Kopaoniku.

Od inostranih zemalja, najveći broj noćenja u periodu januar-jul ostvarili su turisti iz BiH, zatim slede turisti iz Kine, Crne Gore, Turske, Rusije.

Značajan rast ostvaraju turisti iz Kine, kojih je u prvih sedam meseci više za 51odsto. Dvocifren rast u broju noćenja ostvarili su i turisti iz Rusije (za 40 odsto više), Nemacke (21 odsto), Hrvatske (17 odsto), Bosne i Hercegovine (15 odsto) i Turske (14 odsto).

#Rast

#Srbija

#Turizam

'