AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da se u Beogradu, u ovom trenutku, nalazi više od 200 kranova na više od 2.000 aktivnih gradilišta, te da živimo u vremenu "velikog preobražaja našeg grada" i njegove nove izgradnje.

Vesić je rekao da je Grad, zaključno sa 31. avgustom, izdao građevinskih dozvola za više od 600.000 kvadrata, što znači da će Grad do kraja godine, treću godinu zaredom, izdati dozvole za preko milion kvadrata.

- Ne treba da budete stručnjak da vidite građevinski bum u našem gradu, jer je dovoljno samo da podignete glavu i vidite kranove na svakom koraku - rekao je Vesić.

U istom periodu ove godine, izdato je i skoro 800 lokacijskih uslova, što znači da će se trend izgradnje nastaviti, jer svaki investitor koji dobije lokacijske uslove zatraži građevinsku dozvolu i počne da gradi, pojasnio je Vesić.

Takođe, u istom periodu ove godine je izdato za oko 30 odsto više lokalcijskih uslova nego u isto vreme lane, kaže Vesić i dodaje da to govori da će građevinski "bum" biti nastavljen i sledeće godine.

- Činjenicu da se ovoliko gradi potvrđuje i podatak da je Grad u prvih osam meseci ove godine od poreza na imovinu naplatio 1,9 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine. Tako se stope poreza na imovinu, kao i zone, nisu menjale proteklih godina, ovaj rast prihoda je posledica nove izgradnje - podvukao je Vesić.

Vesić je rekao da je, kao osoba koja je skoro šest godina, prvo kao gradski menadžer, a sada kao zamenik gradonačelnika, zadužena za ekonomiju grada prezadovoljan razvojem grada.

- Danas je u Beogradu stopa nezaposlenosti ispod 10 odsto, a pre pet godina je bila 24 odsto, dok je prosečna plata 576 evra dok je pre godina bila oko 460 evra. Beograd se gradi i razvija i to se vidi na svakom koraku, jer se ne grade samo stanovi i poslovne zgrade već se uređuju javni prostori kao što su trgovi, ulice, fasade - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

'