AKTUELNO

U letelici su bili pilot i dvoje putnika!

Privatni avion Cesna sa troje putnika doživeo je nedavno vanaerodromsko sletanje kod glavnog puta Bor - Zaječar, usled, do sada nedefinisanih "problema u fazi penjanja“, ali je pilot letelice izveo bezbedno vanredno sletanje tokom kojeg je Cesna pretrpela manja oštećenja, preneo je danas vazduhoplovni portal Tango six.

Ovim podovom je, kako dodaje portal, glavni istražitelj Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju Nebojša Petrović juče izdao Obaveštenje o početku istrage udesa aviona.

U obaveštenju se navodi da je neimenovani pilot starosti 47 godina sa CPL(A) ovlašćenjem planirao da sa dva putnika preleti sa Paraćina do aerodroma Blace 24. avgusta 2019. godine.

Nakon rutinskog pregleda pre poletanja i dopune goriva avion je poleteo je a ubrzavanje je bilo bez problema, pa se avion već nakon 400-500 metara od početka PSS-a odvojio od tla i nastavio da penje. U cilju dobijanja veće brzine, pilot je uvukao flapsove. Prema izjavi pilota, kako prenosi Tango six, pred dve nedelje na oko 100 metara iznad tla, avion je sve teže dobijao na visini, da bi ubrzo prestao sa penjanjem.

Pilot je ponovo izvukao flapsove i usmerio avion udesno od P, sa pretpostavkom da je uleteo u zonu svlacenja vetra od obližnjeg brda koje se nalazilo sa njegove leve strane.

Pošto nije bilo poboljšanja, pilot je doneo odluku da izvrši prinudno sletanje na teren, zakorovljenu livadu bez prepreka, koja se nalazila levo od pravca leta, a sa desne strane od glavnog puta Bor - Zaječar.

S obzirom da je teren bio manji (150-200 metara) i da se nalazio iza voćnjaka, pilot je odlučio da izvrši što kraće sletanje pa je usmerio je avion ka tlu i sa relativno malom brzinom i visokim ravnanjem dotakao tlo, nakon čega je avion zaustavljen u razdaljini 30-40 metara od prvog dodira sa tlom.

Pre nego što je dodirnuo tlo, avion je u prilazu krajem desnog krila terminezonom zakačio drvo. Nakon toga avion je u levom nagibu udario o tlo pri čemu je došlo do pucanja i odvajanja leve noge od trapa. Po izjavama svedoka, doššo je i do pojave manjeg dima iz motorskog prostora.

Pilot je isključio magnete i prekinuo dotok goriva, nakon čega je sa putnicima napustio avion, pri čemu su poneli licne stvari. Pilot je nakon istakanja goriva uz pomoć vatrogasne jedinice kontaktirao nadležne organe, navodi se u Obaveštenju, a prenosi portal Tango six.

#Avion

'