AKTUELNO

U Beogradu se održava međunarodna konferencija 'Sećanje pobednika' za organizatore šetnji 'Besmrtni puk'. Ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević pozdravio je prisutne rečima da ne smemo da dozvolimo da klice fašizma koje se danas opet negde javljaju dobiju na snazi, da se razviju i ugroze našu slobodu. Naši preci su se borili na pravoj strani i izborili za tu slobodu a naš zadatak je da je sačuvamo.

- Neko želi da prekraja istoriju, da izbriše učešće i Rusije i Srbije i njihovu važnost u Drugom svetskom ratu. Ova konferencija je prilika da se osvrnemo na zasluge naše dve zemlje. Kao što smo tada bili zajedno i danas smo zajedno. Ne smemo da dozvolimo da prekraja istorija, da se umanjuje naš i Ruski značaj i uloga u Drugom svetskom ratu - rekao je Đorđević.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Ministar je naveo i da su se pojavili oni koji su Drugom svetskom ratu bili na suprotnoj strani, a koji sada sebe žele da pokažu kao žrtve i da prikažu sebe kao nekoga ko je doprineo pobedi u Drugom svetskom ratu.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, pozdravljajući učesnike konferencije, rekao je da je pokret "Besmrtni puk" koji se rodio u Rusiji dobio je ogromnu podršku i zauzeo čitav svet.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Skupu se obratio i narodni umetnik Rusije i kopredsednik pokreta Vasilij Lanavoj koji je govorio o značaju istorijskog sećanja i ponosa precima.Posebno se osvrnuo na prijateljstvo sa srpskim narodom, koje je, kaže, osetio već u prvim gostovanjima njegovog pozorišta Vahtangov u posleratnoj Jugoslaviji. Artjom Hutorskoj, šef Izvršnog komiteta Besmrtnog puka Rusija rekao je da je zadatak konferencije ozbiljan: da dokaže da nema prekrajanja istorije i da nema podela.

Kako je najavljeno, konferencija će biti posvećena 75. godišnjici oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Pre početka konferencije, organizatori i učesnici su rano jutros položili venac na Spomenik oslobodiocima Beograda.

Venac su položili ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik izvršnog odbora pokreta ''Besmrtni puk Rusije“ Artjom Hutorskoj i kopredsedavajući organizacije ''Besmrtni puk“ Sergej Lepenkov.

Foto: Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

#Aleksandar Bocan Harčenko

#Besmrtni puk

#Zoran Đorđević

'