AKTUELNO

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović poručila je danas na međunarodnoj konferenciji "Žene lideri i održivi razvoj - istinski ravnopravne" da cilj mora da bude stvaranje Srbije u kojoj će jedino merilo uspeha biti rad i postignuti rezultati, a ne to da li je neko muškarac ili žena.

Panel pod nazivom "Rodni stereotipi i predstavljanje žena u medijima" okupio je eminentne žene iz javnog života koje su se osvrnule na ključne probleme žena u Beogradu, ali i u celoj Srbiji.

Kroz statistiku i lične primere, Irena Vujović istakla je značaj zvanične državne politike na širenje svesti o ravnopravnosti žena i navela konkretne poteze Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, čija je predsedica.

- Smatram da su rad i rezultati najbolji i najefikasniji način da pobijemo stereotip da žena nema snagu i borbenost da se suoči sa gorućim, često neprijatnim problemima. Kroz Savet za rodnu ravnopravnost trudimo se da svojim radom utičemo na poboljšanje položaja svih žena - rekla je ona.

Foto: Gradska Opština Savski Venac

Ocenila je da je u poslednjih nekoliko godina pojačana svest o tome da mora da postoji stalna briga o ženama, posebno o onima koje su socijalno ugrožene i koje već trpe neku vrstu nasilja, kako bi institucije i društvo mogli blagovremeno da deluju i preduprede tragične posledice.

- Ono na čemu intenzivno radimo je ekonomsko osnaživanje žena kroz podsticaj ženskom preduzetništvu, baš iz razloga što žene često trpe nasilje jer su nezaposlene i ekonomski zavisne od muškaraca. Sve što radimo na nivou Saveta za rodnu ravnopravnost, a tiče se podsticanja žena u preduzetništvu, trudim se da implementiram i u okviru opštine koju vodim - rekla je Vujović.

Foto: Gradska Opština Savski Venac

Ona je navela da su na inicijativu Saveta organizovane razne obuke i edukacije za žene kako bi bile kvalifikovanije i konkurentnije na tržištu rada, a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti, što je politika Vlade Srbije, objavljeno na sajtu Opštine.

- Radujem se i sve većem broju žena na političkoj sceni jer će doprineti zdravijoj i boljoj Srbiji. Zahvalna sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ogromnoj podršci koju nam pruža jer ravnopravno učešće žena nije samo fundamentalno ljudsko pravo već znači društveni i ekonomski napredak kojem svi težimo - kaže ona.

#Irena Vujović

'