AKTUELNO

Član Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke Slavko Gak odgovorio je danas na kritike opozicije na račun aktulene vlasti i njihove brige o najmlađima tako što ih je podsetio na stanje u vrtićima za vreme mandata gradonačelnika Dragana Đilasa.

Za razliku od vremena kada je Đilas zarad lične promocije gradio nebezbedne škole za 100 dana i vrtiće bez kanalizacije, Grad i aktuelna vlast ne prave kompromise kada je bezbednost dece u pitanju kao i uslovi njihovog boravka u vrtićima, naveo je Gak.

- Nećemo podleći pritiscima opozicije, otvoriće se samo oni koji ispunjavaju sve zahtevane uslove - rekao je Gak i poručio opoziciji da neće uspeti da zastraši nijednog od 17. prosvetnih isnpektore koje rade na kontroli.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku u 394 privatna vrtića, koji su na spisku Grada za subvencionisani boravak dece, boravi 18.763 dečaka i devojčica čijim roditeljima Grad direktno na račune uplaćuje novac, za šta je do sada izdvojeno 9,4 milijarde dinara.

Gak je odgovarajući na kritike opozicije podsetio na to da su se u vreme Djilasa otvarala obdaništa bez kanalalizacije, da su roditelji plaćali boravak dece u predškolskim ustanovama daleko više od realne cene, kao i na činjenicu da u njima tada nije bilo mesta ni za polovinu dece.

- Jovanovića pozivam da objasni kako je to njegov šef iz Saveza za otimanje, Dragan Đilas, pomagao roditeljima tako što im je vrtić naplaćivao više nego što je trebalo, pa smo roditeljima na ime tužbi za preplaćene vrtiće isplatili 2,5 milijarde dinara- upitao je Gak.

Gak pita i gde je interes Beograđana u tome što je Đilas sklopio ugovor za zakup vrtića "Milica" za 24.000 evra mesečno koje građani i dalje plaćaju.

- Dalje, kako to mislite o beogradskoj deci, a otvarate im vrtić Oblačak bez kanalizacije. I još, kako ste to brinuli o beogradskoj deci kada ih je manje od polovine bilo u vrtićima, a za ostale su roditelji morali da se snalaze - navodi Gak i podseća da danas 72 odsto dece, odnosno 78 hiljada njih u Beogradu ide u vrtić.

Gak je takđe pozvao Jovanovića da objasni otkud ođednom toliki interes za privatne vrtiće.

On smatra da Jovanovića i njegove šefove Đilasa, Jeremića i Obradovića zanima koliko je privatnih vrtića verifikovano i na spisku Grada za subvencije, mogao je kao i svi građani tu informaciju da dobije u Gradskoj upravi kada je već dolazio, ali da to nije učnijio jer je bio zauzet lepljenjem vrata.

#Slavko Gak

'