AKTUELNO

Širom Srbije danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a prvi put građanima je, dostupna četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa A i dva tipa B virusa. Leposava Garotić-Ilić, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, pozvala je građane da se na vreme vakcinišu, posebno ugrožene kategorije ljudi.

- Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje danas. Kakve su ovogodišnje vakcine, kome se savetuje obavezna vakcinacija i da li će biti dovoljno vakcina za sve zainteresovane građane - ovo će biti pitanja za Leposavu Garotić Ilić, epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje i Davor Mitrović, direktorku Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Epidemiolog Garotić-Ilić objašnjava da je prošle godine bio dominantan virus A, a pre dve godine virus B i dodaje da se nikada ne zna koji će virus biti dominantan, pa, kako kaže, veoma je važno da postoji najbolja moguća zaštita.

- Svetska zdravstvena organizacija dala je i ove, kao i svake godine, preporuku za sastav vakcine za severnu hemisferu, tako da, po njenoj preporuci vakcina sadrži dva tipa virusa A, podtipa AH1N1, i AH3N2, a ovog puta imamo i vikcinu tipa B sa dva podtipa virusa, a ne sa jednim kao do sada - rekla je Garotić-Ilić, i dodaje:

Foto: TvPink Printscreen

- Tip B virus inače u 20 do 30 odsto ima učešće u oboljevanju populacije na globalnom nivou, tako da se po preporuci SZO očekuje da u cirkulaciji bude ili jedan ili drugi tip B virusa. Nekada u sezoni imamo i sva tri tipa virusa.

Davor Mitrović, direktor Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", istakao je da u ovom trenutku imaju 290.400 doza vakcina, kako kaže, sproveden je proces javne nabavke, i “Torlak” je odmah nakon prijema i dobijanja sertifikata pristupio distribuciji vakcina zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije.

Mitrović je dodao da je “Torlak” u procesu registracije njihove vakcine protiv gripa, ali o tome će, kako kaže, javnost biti blagovremeno obaveštena.

Epidemiolog Garotić-Ilić ističe da je vakcina stigla na vreme i da je sada pravi trenutak za vakcinaciju.

- Za stvaranje imuniteta neophodno je da prođe od dve do tri nedelje, tako da je preporuka građanima se vakcinišu, posebno oni koji spadaju u rizične kategorije. Gripa još uvek nema, tako da na vreme mogu da se vakcinišu i budu zaštićeni kada dođe vreme gripa – rekla je Garotić-Ilić.

Kako kaže, ovog puta dobijeno je oko 15 odsto više vakcina u odnosi na prošlu godinu.

Foto: TvPink Printscreen

Kada je grip u pitanju, Garotić-Ilić ističe da nisu imali teže neželjene reakcije.

- Eventualno može da se javi povišena temperature, malaksalost, bol u mišićima ali to je uglavnom sve – rekla je Garotić-Ilić.

Za sada nema straha od epidemije, ali Garotić-Ilić ističe da se nikada ne zna kada može do nje doći, i ističe da posebna kategorija stanovnika treba da primi vakcinu.

- Trudnice, hronični bolesnici, osobe s kardiovaskularnim oboljenjima, osobe sa oboljenjima respiratornog sistema, oboleli od metaboličkih bolesti, dijabetičari, gojazne osobe, oboleli od malignih bolesti, osobe starije od 65 godina, deca mlađa od pet godina, spadaju u posebne kategorije osetljivih i preporuka je da prime vakcine – rekla je Garotić-Ilić

#Vakcina

#Zdravlje

'