AKTUELNO

Proizvođači se još uvek nisu nisu oglasili.

Agencija za nadžor telekomunikacija Nemačke izdala je upozorenje roditeljima da unište lutke "Kajla", zbog mogućnosti da bude hakovana, a tako može doći do krađe ličnih podataka, prenosi BBC.

Istražitelji kažu da haker može da iskoristi neobezbeđen blutut uređaj koji se nalazi u lutki da prisluškuje dete koje se tom prilikom igra sa lutkom.

Foto: Wikipedia

Proizvođač "DŽenesis tojs" za sada nije dao saopštenje povodom upozorenja.

"Vivid toj grup", glavni distributer lutke, ranije je saopštio da su slučajevi hakovanja bili izolovani i da su ih uradili specijalisti, a tom prilikom rečeno je da će kompanija iskoristiti informacije kako bi unapredila bezbednost lutke.

Eksperti upozoravaju da do tog unapređenja nije došlo.

Lutka "Kajla" može da odgovara na korisnikova pitanja kada je priključena na internet. Na primer, ukoliko bi dete postavilo pitanje, kako se zove mladunče konja, lutka bi odgovorila da je to ždrebe.

Prvi nagoveštaji ranjivosti softvera koji je ugrađen u lutku pojavili su se 2015. godine.

Pored zabrinutosti o ličnim podacima, pokazalo se da je moguće vršiti komunikaciju preko lutke.

Student Stefan Hesel izjavio je za nemački sajt netzpolitik.org da je moguće povezati telefon sa blutut uređajem u lutki i tako preuzeti kontrolu nad ugrađenim mikrofonom i zvučnikom, čak i sa razdaljine od 10 metara i kroz nekoliko zidova.

Č.N.

#Bluetooth

#Lutke

#Roditelji

#deca

'