AKTUELNO

Ona je njega toliko volela da je to prešlo u paranoju, želela je da ga zaštiti. Svaki put kada bi ga pomenula krenule bi joj suze, otkrivaju sagovornici TV Pink.

Služba državne bezbednosti (SDB) nadzirala je Jovanku Broz i pratila sve njene kontakte u opsežnoj operaciji pod kodnim nazivom "Senka".

Akcija je, po svemu sudeći, dobila ime po tome što su operativci u stopu, kao senka, sledili Titovu udovicu i do poslednjeg detalja bili upoznati sa njenim kontaktima i komunikacijom.

Foto: TvPink Printscreen

Njihov unuk Joška Borz je gostujući u Novom jutru otkrio da se se Tito i Jovanka, uprkos tome što su bili razdvojeni, voleli do kraja. On kaže krivicu za njihov sukob i razdvojenost pripisuje obaveštajnim službama koje su htele da kontrolišu tadašnjeg predsednika Jugoslavije.

Foto: Wikipedija/Dragan Zebeljan

- Ona je njega toliko volela da je to prešlo u paranoju. Želela je da oko njega budu samo sigurni ljudi. Sve što je radila, radila je iz silne ljubavi i paranoje. Znam kako mu je teško bilo. Ja odem kod njega, on sedi, ćuti i razmišlja i onda kaže „uf, šta nam je to trebalo“. Njemu pred kraj života dođe oficir i donese šta da obuče. Na kraju su oficiri radili sve ono što je ona radila i vodila računa o njemu – kaže Joška.

Toma Fila, advokat porodice Broz, kaže da je Jovanka bila jedina koja je sa njim mogla da razgovara otovreno i bez pardona.

- Svi su pre Tita prolazili kroz brifing i vodili računa šta i kako da mu saopšte, jedino je Jovanka bila prodor ka njemu i mogla da mu kaže šta misli. To nije odgovaralo Dolancu. Oni su želeli da ga kontrolišu u potpunosti. Pričali su mu da ga je Jovanka trovala. Stalno su mu punili glavu – kaže Fila ukazivajući na činjenicu da Tito nikada nije želeo da potpiše razvod braka sa Jovankom.

Fila kaže, da uprkos tome da su kružile priče da Jovanka zapravo diktira iz senke, to nije bila isitina. On je otkrio šta i koliko je Tito dozvoljavao svojoj supruzi.

- On nije dozvolio da mu se ona meša u politiku. Često joj je govorio „Ti u kući možeš da praviš red, ali u politku mi se ne mešaj“. I kada su se razišli to se desilo zajvaljujući Dolancu i Ljubičiću – objasno je on.

Foto: Tanjug

Titova udovica je nakon svega poslednje godine Titovog života provela u političkoj i fizičkoj izolaciji od supruga i javnosti. Ni nakon njene smrti nije imala život dostojan predsednikove supruge jer je to zakonski i bila.

- Nakon svega, ona je imala pasji život. Živela je tako da je čekala da joj padne plafon na galvu, krov prokišnjava, zidovi oronuli i na kraju je dobila da bude sahranjena pored Tita i to na velike muke – otkrio je Broz kako je Jovanka provela poslednje dane svog života.

#Josip Broz Tito

#Jovanka Broz

#Joška Broz

'