AKTUELNO

Svetska zdravstvena organizacija je 2018. godine prihvatila kao novu bolest zavisnost od mobilnih telefona i igara prkeo interneta. Stručnjaci upozoravaju da je to najmanji problem od onoga što vreba na internetu.

Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti objasnio je za Pink da je zavisnost od mobilnih telefona zvanično od prošle godine uvrštena na listu bolesti. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Radi se konretno o video igrama preko interneta, i Svetska zdravstvena organizacija je to prihvatila kao novu bolest. Ali problem je u tome što to nije jedina potencijalno opasna stvar preko interneta. Postoji čitav spektar drugih sadržaja, četovanje preterano, društvene mreže i tako dalje – rekao je Mladenović i dodao da su deca najugroženija.

On je objasnio na da je istraživanje u Francuskoj pokazalo da deca starosti od pet do sedam godina postaju nezainteresovana za okolinu i da se bave samo sobom. Kako je objasnio, istraživanje je pokazalo da je to posledica toga što deca provode previše vremena pred ekranima i na internetu:

- Njihovo ponašanje je analogno autizmu, dakle pseudo autizam, a do toga može da,dovede previše interneta. Mi smo deci dali virtuelni svet u kome nema boli, nema,smrti, ima onoga što upravo vi želite – rekao je Mladenović i upozorio da na taj način deci dajemo život u mašti koji nije stvaran. 

Milica Leštanić Kovalski, jutjuberka rekla je da ona i jeste i nije zavisna od Jutjuba,,jer je kako kaže to njen posao, ali i da voli da provodi vreme na toj internet platformi. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja provodim dosta vremena na internetu, na Jutjubu i igrajući igrice, s obzirom da sam gejmer, i jedna od prvih žena  gejmera kod nas na Jutjubu – rekla je Kovlaski i objansila da je loše to što se deci od malih nogu dopušta da igrjau igrice u neograničenim količinama. 

 - Imala sam tu sreću da su moji roditelji od malih nogu vodili računa o meni i bratu tako da nam igre na internetu dođu kao neka vrsta nagrade posle završenih obaveza – ukazala je Kovlaski.

Kako je ona rekla na mnogim platformama sa on-line igricama neophodno je da imate preko 13 godina kako biste se registrovali, te da je razlog za to što osobe u toj dobi nisu dovoljno razvijene kao ličnosti. 

#Bolest

#zavisnost

'