AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je po "fleš" proceni rast naše ekonomije za treći kvartal ove godine 4,7 odsto, što, kako navodi, znači da će rast privrede za 2019. biti i do 3,8 odsto.

- Po fleš proceni stopa rasta naše ekonimije je 4,7 odsto za treći kvartal ove godine. Mi ćemo danas ili sutra izaći sa projekcijama rasta privrede za ovu godinu i ona više neće biti 3,5 odsto kao što je planirano, već 3,6 ili 3,7, a možda čak i 3,8 odsto - rekao je Mali na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, to je ogromna stopa rasta naše ekonomije i to u uslovima kada veliki spoljno-trgovinski partneri naše zemlje, kao što su Nemačka i Italija, imaju usporavanje svojih ekonomije.

- Takođe, rast stranih ulaganja je nikad veći, odnosno, 42 odsto je više stranih investicija u sedam meseci ove godine nego u istom periodu prošle - ukazao je Mali.

Navodi i da stopa nezaposlenosti u našoj zemlji iz meseca u mesec opada, kao i da će u decembru prosečne plate biti više od 500 evra.

- Sa počekom nove godine idu i veće penzije za 5,4 odsto - podsetio je Mali.

Ministar finansija najavio je da će od 20. novembra pred poslanicima predstavljati budžet za 2020. godinu i dodao da će tada izneti sve detalje oko novih investicija, autoputeva, povećanja plata i penzija i daljeg rasterećenja privrede.

- Planiramo i velike poreske olakšice za mlade kako bismo podstakli njihovo zapošljavnaje. Takođe, planiramo i smanjenje opterećenje na zarade sa 63 na 61 odsto - najavio je Mali.

Ističe da će poreska opterećenja na zarade država nastaviti da smanjuje, kako bi, navodi, stimulisala novo zapošljavnaje, povećala konkurentnost naše zemlje i kako bi se pokazala kao aktraktivna destinacija za investiranje.

- Ako uz to sledeće godine ostvarimo i cilj da dobijemo investicioni kreditni rejting, za nas je onda nebo granica. Onda nas očekuju još veći uspesi na međunarodnom finansijskom tržištu - ocenio je Mali.

#Ekonomija

#Rast

'