AKTUELNO

U beogradskim vrtićima počelo je montiranje video-nadžora i alarma, kako bi bezbednost mališana, zaposlenih i imovine, bila na višem nivou, a sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, za ove namene izdvojiće oko 300 miliona dinara.

U okviru projekta povećanja bezbednosti, predškolske ustanove će dobiti "panik-tastere" za pozivanja policije i hitnih službi u situacijama kada je to potrebno, sa alarmnim sistemima za noćne i vikend ulaske u dvorišta i zgrade vrtića.

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu ističe da je bezbednost dece u beogradskim vrtićima prioritet, kao i zaštita imovine predškolskih ustanova koja je, naročito noću i vikendima, često bila na meti vandala.

Na meti lopova najčešće je tehnička oprema - kompjuteri, štampači, laptopi, televizori, a Gak navodi da će bolji sistem zaštite rešiti taj problem.

On dodaje da će povećanje bezbednosti u vrtićima, dati više sigurnosti roditeljima, ali će i olakšati posao zaposlenima u obdaništima koji rade jedan od najodgovornijih poslova u gradu.

Štetu nastalu obijanjem i krađom opreme u vrtićima, pokriva osiguranje, pošto su svi građevinski objekti i oprema Centra dečjih letovališta i oporavilišta, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, osigurani, a ove godine je za te namene izdvojeno 13,3 miliona dinara.

U glavnom gradu postoji 17 predškolskih ustanova sa 314 objekata u kojima boravi oko 60.000 mališana.

Vaspitači čine 64 odsto od ukupnog broja zaposlenih u predškolskim ustanovama i ima ih oko 5.000.

#Policija

#Vrtić

'