AKTUELNO

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić biće sahranjen u četvrtak u Aleji zasluznih građana na Novom groblju u Beogradu na inicijativu premijerke Ane Brnabić.

Predsednica Vlade je pre nekoliko dana uputila pismo Gradu Beogradu sa molbom da Sporić, koji je tragično preminuo od karcinoma u Kembridžu gde je studirao, bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

- Duboko nas je potresla vest da je naš mladi fizicar Mihajlo Sporić premunuo u 22. godini života nakon dvogodisnje borbe s teškim oblikom karcinoma. Za vreme školovanja u Matematičkoj gimnaziji predstaljao je Srbiju na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima gde je osvojio prestižne nagrade. Uvek je ponosno predstavljao svoju zemlju na svim meridijanima sveta i fantastičan je primer mladima kako radom, ulaganjem u sebe i odnosom prema drugima čovek sam može menjati svet - navodi se u inicijativi premijerke.

Brnabić zatim navodi da u ovakvim trenucima čovek može reagovati ishitreno i brzopleto.

- Ipak, čvrsto stojim pri stavu da Mihajlo Sporić zaslužuje da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Ne zanemarujući činjenicu da za svog kratkog života verovatno nije stigao da zabeleži rezultate kakve su zabeležile veličine koje su sahranjene na tom mestu, svi njegovi uspesi i svedočenja njegovih profesora, kolega, prijatelja, akademika govore u prilog tome da je samo i isključivo podmukla bolest uzrok koji ga je sprečio. Kao predsednica Vlade želim da vas zamolim da razmotrite moj predlog da Mihajlo Sporić bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana i da se time Srbija barem u nekoj meri oduži ovom mladom čoveku koji nas je, verujte, za svoje 22 godine zadužio dovoljno da ovaj presedan ne bi trebalo dovoditi u pitanje - rekla je predsednica Vlade.

Ona je još navela:

- Ovo blago smo na nemerljivu žalost svih nas zauvek izgubili, ali hajde da učinimo sve što je do nas da ovakvim ljudima i nakon smrti odajemo poštovanje kakvo zaslužuju.

Mihajlo Sporić bio je jedan od najboljih srpskih fizičara ovenčan olimpijskim zlatom, nosilac Vukove diplome, Svetosavske nagrade, osvajač brojnih medalja na takmičenjima...

Bio je stipendista Triniti koledža na Kembridzu i, iako bolestan, bio je najbolji u svojoj generaciji.

Preminuo je 7. novembra, biće sahranjen 21. novembra, a tog dana će biti održana i komemoracija u Matematičkoj gimanziji.

Mihajlo Sporić je u Srbiji upisao dva fakulteta - Fizički i Elektrotehnički. Studirao je i u Velikoj Britaniji, a Univerzitet Kembridž, koji je proglasio trodnevnu žalost povodom njegove smrti, ustanoviće i nagradu u čast Mihajla - studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

#Ana Brnabić

#Mihajlo Sporić

#Pismo

'