AKTUELNO

Emisija Pravac bavila se temom dualnog obrazovanja u školskom sistemu.

Poslednjih nekoliko meseci aktuelna tema u Srbiji je dualno obrazovanje.

Šta je dualno obrazovanje? Gde može da se primeni? Šta ono donosi Srbiji i da li naše skole imaju uslova za dualno obrazovanje, samo su neka od pitanja za goste emisije "Pravac" koja se emituje na televiziji Pink na kanalu Pink3.

O ovoj temi prićali su Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, Dragan Tucaković, direktor tehničke škole Užice i Uroš Drčelić, učenik Tehničke škole Užice.

Foto: TV Pink

- Dualno obrazovanje predstavlja saradnju između obrazovnog sistema i kompanije. Kompanija ima obavezu da motiviše učenike za nastavu koju pohađaju. Sve to znači, odnosno predstavlja dualni sistem. Naš sistem podrazumava dve komponente. Potrudili smo se da od osnovne škole da uvedemo razvoj preduzentiškog mišljenja - rekla je Gabrijela Grujić.

Tehnička škola u Užicu počela je da primenjuje saradnju sa kompanijama.

Foto: TV Pink

- Naša škola ima pet područja rada. Imamo oko 800 đaka i škola je vrlo atraktivna. Jedan kolektiv koji uči. Kada pričamo o dualnom sistemu, prvi put se desilo da je inicijativa krenula od samih kompanija. Kod nas se najviše izdvajaju informacione tehnologije. Ono što je interesantno jeste novi profil, operater za izradu nameštaja. Naša vizija je bila da dobijemo školovanog, kvalifikovanog radnika. Na taj način ćemo obezbediti da učenici, koji završe ovaj obrazovni profil imaju više mogućnosti - rekao je direktor škole.

Kako primena dualnog obrazovanja izgleda u praksi pričao je učenik Tehničke škole iz Užica.

- Ja sam prvi razred srednje škole - smer operater za izradu nameštaja. Dolazim na praksu i potpisujem papir da sam svestan na kojim mašinama ću da radim taj dan. Mentor mi daje zadatak koji bi trebalo da odradim taj dan. Ako sam uradio sve dobro pohvali me, ako nisam, objasni mi kako da ispravim nešto. Za sada, kada god sam nekoga pitao nešto, svi su mi dali prikladan odgovor - rekao je učenik ove škole, Uroš Drčelić.

Sagovornici su se složili da je ovakav sistem obrazovanja višestruko koristan, kako za đake, koji se na vreme obučavaju poslu, tako i za kompanije koje dobijaju novu, obučenu radnu snagu. Dualnim obrazovanjem svi dobijaju.

N. Petričević

#Dualno obrazovanje

#Emisija Pravac

#Televizija Pink

'