AKTUELNO

Od početka godine je 30.000 nasilnika udaljeno iz stana u kojem su boravili sa žrtvom porodičnog nasilja, što pokazuje kakve su razmere ovog problema. Zakonska regulativa je unapređena, ističu sagovornici Pinka, ukazujući da treba ohrabriti žene da prijave nasilnike.

- Moramo da ohrabrimo žrtve i govorimo svaki dan o tom problemu, kanceru našeg društva, o nasilju i posebno agresiji prema ženama – naveo je potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković.

On je podsetio da je na 2017. godine na snagu stupio novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. 

- Taj zakon je dobar, ima puno rezultata, policija odlično radi svoj posao i ono što je suštinski važno jeste da se svakodnevno apeluje na žene da slobodno prijave nasilje i da će biti u potpunosti zaštićene. Niko u ovoj državi ne sme da bude diskriminisan, a kamoli da se dozvoli da bilo kakva agresija i nasilje – istakao je Marinković.

On je dodao da je tim zakonom uvedena hitna mera udaljenj, koja podrazumeva da nasilnik čim ga žrtva prijavi bude udaljen iz stana.

- Ove godine imamo 38.000 takvih slučajeva – dodao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući delovanje opozicije, kojoj nije strano vređanje i napadi na žene, potpredsednik Skupštine Srbije je ukazao da smo svedoci brutalne borbe za vlast dela opozicije.

- Spremni su da žrtvuju i državne i nacionalne interese da bi ostvarili političke ciljeve i želju da dođu do kase – dodao je Marinković i izrazio nadu da će država još oštrije reagovati na napade na žene.

Podsetio je na napad predstavnika opozicije na premijerku Srbije Anu Brnabić.

- U Skupštini Srbije je Boško Obradović upao u kabinet predsednice parlamenta, prestrašio tamo žene koje rade svoj posao, toga nema ne u Evropi, nego ni u Boliviji. Nasilno su hteli da uđu u Skupštinu Beograda kada je održavan Savet za rodnu ravnopravnost… - napomenuo je Marinković.

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima, smatra da je neverovatno i neprihvatljivo da neko iz pozicije sile može da ugrožava neko biće koje je fizički inferiornije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za vikend smo bili svedoci onog brutalnog šamaranja u Novom Sadu. Policija ga je našla i zabranila mu pristup toj devojci koja nije ni prijavila taj slučaj, što je još strašnije – ocenio je naš sagovornik.

Kako je dodao, zakonodavstvo mora biti oštro, čak okrutno prema takvim ljudima, a mi kao zajednica moramo da vaspitavamo decu, tako što ćemo temu o nasilju predstavitiiz pravog ugla.

#Porodično nasilje

'