AKTUELNO

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Koordinatorka Sigurne kuće, Vesna Stanojević napominje da je danas, tačno 20 godina od kada su UN proglasile ovaj datum kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ističe da je to veoma važno.

-Postoji jedan veliki pomak u odnosu na prethpodni period - sestre,Mirabal su nastradale, stradanje žena je prolazilo nekažnjivo, mogao je ko je šta,hteo da uradi i to je bilo kao najnormalnija stvar na svetu - ističe Stanojević.

-E sad to više nije normalno, ako se vratimo u današnje vreme kod nas u Srbiji,,situacija je neuporedivo bolja, to moramo da kažemo – dodaje ona.

-Ovo društvo je nasilje u porodici smatralo kao privatnu stvar, to ne može da bude,privatna stvar, ovo je društveni problem. Ovde ne samo da stradaju žene,,jer u ovoj godini imamo 26 ubijenih žena i četvoro dece – naglasila je ona i,dodala da su velike brojke žena koje stradaju, i da je moralo nešto da se preduzme.

Kako ističe, urađeno je mnogo i dodaje da su izmenjeni i zakoni.

Foto: Pixabay.com

-Ovaj zakon koji više nije nov, o sprečavanju nasilja u porodici, on je naravno dao,određene rezultate, onda kada dobijete podatke iz policije, vidite koliko su,oni puta intervenisali i sprečili nasilje koje se dešava u porodicama, međutim,,taj zakon ima i svojih propusta, jer treba malo i da se dopuni – smatra ona.

Stanojević objašnjava, da mora da se uradi nešto po pitanju toga što muškarac koji je,osuđen, kada se vrati kući opet nastavlja nasilje i kaže da mora da se uradi,nešto kako bi se to sprečilo.

-Ja znam koliko se žena panično plaše, dana i datuma kada on treba da izađe, da se,vrati i da ponovo nastavi da ih maltretira – kaže ona i dodaje da je slična situacija,i kod zabrane prilaska.

Stanojević ističe da nasilnik može da se prepozna, ako žene to hoće, ali neke žene to,neće.

Koordinatorka Sigurne kuće kaže da je veoma važno što se o ovome priča, ne samo na ovaj datum i da to znači štićenicama sigurne kuće i pruža im se poruka da su one,bitne.

Foto: Pixabay.com

-Prioritet za sledeću godinu je taj da se radi sa tim ženama na njihovom obrazovanju i zapošljavanju, jer žena koja je ekonomski zavisna, ona nema mogućnosti, jer zavisi stalno od nekoga – ističe ona i dodaje da ekonosmka zavisnost može da bude veliki razlog za trpljenje nasilja.

Štićenica u Sigurnoj kući ima oko 45, mada može da se primi 30, ali kako Stanisavljević,kaže tu ima i mnogo dece.

-Onda u tim situacijama imate izbor, ili da primite nekoga ko je ugrožen životno ili,da kažete mi ne možemo da vas primimo, mi smo licencirani na određen broj i da,ona bude prepuštena sama sebi – objašnjava Stanojević i dodaje,da njoj to nije bila velika dilema jer smatra da treba pomoći svakoj žrtvi,nasilja.

Foto: Unsplash.com

-Ono što je bitno, mi pomognemo jednom određenom broju, ali se neke vrate. Prošle,godine se 9 odsto žena vratilo nasilniku, i takve žene, koje se vrate, obično,se vraćaju i kod nas po 4 ili 5 puta, jer to ne prestaje. Oni obećavaju da će biti bolji, ali od toga nema ništa, to žene moraju da znaju – ističe ona.

#Nasilje

#Vesna Stanojević

#žene

'