AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je danas da je borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan od prioritetnih ciljeva našeg društva.

U izjavi za javnost podovom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Gojković kaže da podaci da je od početka godine u Srbiji ubijeno 28 žena, kao i da u više od polovine slučajeva nasilje u porodici nije bilo prijavljeno, govore o neophodnosti da sve institucije našeg društva pojačaju aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju žrtava da nasilje i nasilnike prijave.

-Posebnu pažnju je potrebno posvetiti sprečavanju i zaštiti od nasilja žena na selu, starijih žena i pružanju podrške i pomoći za njihovo osamostaljivanje - rekla je predsednica parlamenta.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je utvrdio jasne instrumente za borbu protiv ovog oblika nasilja i bolju koordinaciju državnih organa, kao i njihovu obučenost da prepoznaju nasilje prema ženama doneo je pomake, ali je važna njegova potpuna i dosledna primena i u narednom periodu, istakla je ona.

-Pred nama je donošenje i novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, na oosnovu najboljih praksi zemalja u regionu i iskustva drugih evropskih država, čiji je važan segment posvećen i suzbijanju nasilja nad ženama - rekla je Gojković.

Ona je apelovala na sve da prijave nasilje kada ga primete i da ne okreću glavu i pozvala sve institucije na nastavak odlučne borbe na suzbijanju nasilja nad ženama.

#Maja Gojković

#Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

'